All for Romania
Stiri din Romania si Diaspora

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni în fața unui an promițător

 

Anul  Centenar  2018 aduce pentru  românii din afara granițelor   noi  oportunități de finanțare din partea Ministerului  pentru Românii de Pretutindeni, căruia i s-a aprobat un buget pe proiecte de 15.200 lei, majorat cu 90% față de bugetul inițial pentru proiecte pe anul 2017, mai exact 28,425 milioane de lei, majorat cu 61,64% față de finele anului 2017.

Propunerile Ministerului pentru acest an constau în concentrarea resurselor instituționale pe finanțarea proiectelor dedicate educației și limbii române, susținerea asociațiilor, organizațiilor și parohiilor românești din afara granițelor țării care predau în mod voluntar limba română, dezvoltarea de aplicații pentru învățarea interactivă a limbii române.

Pe lângă extinderea proiectelor mass-media în limba română, precum şi continuarea celor existente, în toate formele: print, radio, tv, online se va insista pe stagiile de practică pentru jurnaliştii români din afara ţării în redacţiile instituţiilor media din România şi stimularea parteneriatelor între mass-media din România şi din afara ţării pentru realizarea de emisiuni radio şi TV, în comun, care să vină în sprijinul românilor din străinătate.

În 2018  va creşte sprijinul acordat dezvoltării mediului asociativ și  se va  susține creșterea coeziunii acestuia prin programe destinate încurajării cooperării între asociații în vederea realizării schimburilor de bune practici. În primul semestrul al anului 2018,  se dorește finalizarea  și  deschiderea centrului de informare de la Solotvino, urmând ca în semestrul al doilea să se  deschidă  noi centre în Serbia și Albania.

MRP va încuraja asociaţiile comunităţilor româneşti din regiune, care doresc să deruleze activităţi specifice  de promovarea a limbii, culturii şi civilizaţiei române cu finanţare MRP, să colaboreze cu Centrele de Informare ale României din regiunile în care își desfășoară activitatea.

Un obiectiv principal   al acestui an îl reprezintă continuarea  demersurile MRP referitoare la deschiderea și operaționalizarea Centrului interdisciplinar de asistență pentru persoanele vulnerabile la trafic și exploatare prin muncă din sudul Italiei, localitatea Vitoria.

Deschiderea Centrului este rezultatul demersurilor realizate de MRP și instituțiile de resort în vederea informării, prevenirii și combaterii fenomenului de exploatare prin muncă. Această inițiativă este dublată de campaniile de informare derulate de MRP la nivel național, precum Campania pilot „Informare acasă! Siguranță în lume!” (desfășurată în luna august 2017, în Botoșani, Suceava și Neamț).

În cadrul acțiunilor dezvoltate la nivel guvernamental în contextul marcării Anului Centenar, vor fi alocate fonduri pentru realizarea de proiecte dedicate, la nivelul comunităților românești din afara granițelor .MRP va marca celebrarea Centenarului 1918-2018 prin proiecte proprii, finanţarea acţiunilor locale ale asociaţiilor româneşti şi inițierea procesului de creare a Muzeului Românilor de Pretutindeni. Acesta din urmă va avea, într-o primă etapă, o componentă virtuală, utilă în procesul de constituire fizică a Muzeului Românilor de Pretutindeni.

În acest sens, unul dintre proiecte dezvoltate de MRP în 2018 este reprezentat de restaurarea Casei „Aron Pumnul” din Cernăuţi, în urma căruia imobilul urmează să fie integrat într-un circuit muzeal şi turistic de lungă durată. Obiectivul poate fi încadrat ca filială regională a viitorului Muzeu al Românilor de Pretutindeni.

 

 

 

loading...