Ministerul Sanatatii anunta ca s-au identificat solutii pentru aducerea in tara a 100.000 de fiole de heparina

Ministerul Sanatatii a informat ca, impreuna cu Unifarm, a identificat solutii pentru aducerea, in perioada imediat urmatoare, a 100.000 fiole de heparina prin procedura de autorizare pe nevoi speciale.

Potrivit unui comunicat remis presei de minister, Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a solicitat distribuitorilor sa directioneze cantitatile disponibile cu prioritate unitatilor in care lipseste acest produs.

„Urmare a informatiilor aparute privind discontinuitatea in aprovizionare cu heparina, Ministerul Sanatatii precizeaza urmatoarele: in prezent, in Romania, doi producatori de heparina detin autorizatii de punere pe piata. Unul dintre acestia nu a comercializat pana in prezent niciun produs, desi este inregistrat in CANAMED, deoarece se afla in procedura de acreditare GMP la ANMDM. Cel de-al doilea producator a anuntat la sfarsitul anului trecut ca se confrunta cu probleme de fabricatie, confirmate si de o alerta rapida transmisa de Agentia Medicamentului din Germania. Consecinta acestor disfunctionalitati de productie a fost retragerea unor serii din Europa, iar urmare a acestei situatii in mai multe state europene, ca de exemplu Germania, au survenit discontinuitati in aprovizionare”, se arata in comunicatul citat.

Conform acestuia, Ministerul Sanatatii a initiat o serie de discutii cu cei doi producatori inregistrati pe piata din Romania si cu ANMDM.

„Producatorul cu discontinuitati de productie a informat Ministerul Sanatatii ca data probabila a revenirii pe piata este luna aprilie 2019, iar producatorul aflat in procedura de acreditare a anuntat ca are un stoc semnificativ de fiole de heparina in depozite pe care le poate pune pe piata incepand cu a doua jumatate a lunii februarie, imediat ce se finalizeaza procedurile de acreditare”, explica sursa citata.

Ministrul Sorina Pintea a solicitat ANMDM sa urgenteze procedura de acreditare a producatorului cu stocuri de heparina si Directiei de specialitate din MS sa monitorizeze situatia aprovizionarii cu heparina in urmatoarea perioada, releva comunicatul.

Ministerul Sanatatii sustine ca exista un stoc de 67.000 de fiole heparina care pot fi redistribuite in functie de necesitati.

„Avand in vedere ca la ora actuala, in Europa, in cadrul sedintelor de hemodializa se utilizeaza ca anticoagulant atat heparina cu greutate moleculara mica, cat si heparina nefractionata, specialistii nefrologi din Comisia MS recomanda unitatilor de dializa sa utilizeze in pr

 » Sursa: bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !