Ministrul Educației, anunţ privind trecerea la şcoala online: „Eu ascult de epidemiologi, nu de pretinşi specialişti”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a declarat că a fost informat cu privire la blocarea procedurii de achiziție a testelor în școli și a spus că nu își dorește ca școala să treacă în online.

„Aş fi preferat să existe teste în şcoli. Am cerut de mult timp să existe teste în şcoli. Am fost informat de IGSU că, din cauza unei contestaţii, procedura de achiziţie a fost blocată. Am
cerut şi să existe măşti, iar azi au fost distribuite un milion de măşti în şcoli pentru debutul săptămânii viitoare.
În majoritatea judeţelor au ajuns de azi, în celelalte vor ajunge mâine dimineaţă. Nu îmi doresc să trecem şcoala în online, fără să mai fim pregătiţi pentru asta.
Din punctul meu de vedere, adevăraţii specialişti sunt la Ministerul Sănătăţii, ei sunt cei care decid noi măsuri, nu cei care îşi dau cu părerea despre orice. Eu ascult de epidemiologi, nu de pretinşi specialişti”, a spus Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Citeste si: Elevii din ciclul primar și preșcolar revin luni în bănci

Problema trecerii școlilor în online
Ministrul a precizat că încă nu este discutată trecerea în format online cât timp nu există multe cazuri grave.

„Nu se pune problema trecerii în online a şcolilor atâta vreme cât nu vor fi multe cazuri grave, care să necesite spitalizare.Aşa am înţeles de la Ministerul Sănătăţii. Până când nu primim informare că există o astfel de propunere, de la INSP şi Ministerul Sănătăţii, noi nu vom face o astfel de propunere”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu.Structura anului școlar rămâne neschimbată
„Eu, ca ministru al Educaţiei, nu mai doresc să modificăm structura anului şcolar. Am avut deja o vacanţă forţată de evoluţia epidemiologică, ne-a creat foarte multe probleme. Vedeţi foarte bine, a trebui să micşorăm cu o săptămână vacanţa de iarnă pentru gimnaziu şi liceu.

Există problema vacanţei intersemestriale care nu mai există. Deci deja avem suficiente probleme pentru a mai modifica încă o dată structura anului şcolar. Pe de altă parte, avem date limite, evaluarea naţională şi bacalaureatul, care nu trebuie să fie schimbate, trebuie să se deruleze în zilele deja cunoscute de către elevi”, a mai adăugat Sorin Cîmpeanu.

Potrivit ministrului, în acest moment, 70% din personalul școlilor are vaccinul împotriva COVID-19 și a precizat că vor exista mai ulte discuții cu inspectorii școlari, luni de la ora 12:00. În rândul elevilor se înregistrează o rată de 40% de vaccinare, iar Sorin Cîmpeanu a explicat că vor exista verificări și vor fi luate măsuri pentru a crește rata de vaccinare din școli. Autoritățile vor avea discuții cu directorii instituțiilor de învățământ unde sunt puțini profesori vaccinați. În acest moment, în peste 2.000 de școli din România, personalul este 100% vaccinat.