Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, interventie la reuniunea G20

Ministrul finantelor publice, Eugen Teodorovici, a condus delegatia Consiliului Uniunii Europene care a participat in perioada 8-9 iunie a.c. la reuniunea G20 a ministrilor de finante si a guvernatorilor bancilor centrale, desfasurata la Fukuoka, in Japonia.
In calitate de presedinte in exercitiu al Consiliului ECOFIN, ministrul Teodorovici a prezentat pozitia UE privind finantarea in domeniul dezvoltarii si investitiile in infrastructura. In perioada ianuarie-iunie 2019, Romania participa in premiera la reprezentarea UE la nivelul G20 prin prisma detinerii Presedintiei Consiliului Uniunii Europene.

Eugen Teodorovici, mesaj inainte de a incepe CEx PSD: ''Este imaginea pestrita a opozitiei politice de azi''

In acest context, ministrul Eugen Teodorovici a reamintit sprijinul puternic al UE pentru implicarea G20 in problematica sustenabilitatii si transparentei datoriei din tarile cu venit redus (low income countries), un rol important in acest domeniu revenind si FMI, Bancii Mondiale, Institutului International pentru Finante si tarilor cu venit redus care s-au angajat sa implementeze Liniile Directoare G20 pentru Finantare Sustenabila. In acelasi timp, UE sustine demersurile cu referire la propunerile Grupului de Persoane Eminente G20 (EPG) privind platformele de tara ca moduri de a imbunatati cooperarea dintre toti actorii din domeniul dezvoltarii, care ar trebui sa includa standarde de dezvoltare agreate de comun acord si selectarea unor platforme pilot.

Teodorovici a subliniat si importanta implicarii G20 in domenii precum finantarea sistemelor de sanatate

In interventia sa, ministrul roman a salutat si implicarea Institutului International pentru Finante cu referire la transparenta datoriei publice, prin promovarea unor bune practici transparente si sustenabile privind creditarea de catre sectorul privat in tarile in curs de dezvoltare, avand in vedere riscurile macroeconomice generate de imprumuturile lipsite de transparenta.
Ministrul Teodorovici a subliniat si importanta implicarii G20 in domenii precum finantarea sistemelor de sanatate si rezilienta impotriva dezastrelor naturale.
Suntem incantati ca initiativa Presedintiei Japoneze a G20 privind finantarea sistemelor de sanatate in statele in curs de dezvoltare are foarte multe rezultate, inclusiv documentul de principii pentru care ne-am afirmat sprijinul astazi. Consideram ca realizarea unui sistem mai bun de sanatate in tarile in curs de dezvoltare, inclusiv din perspectiva gradului de acoperire cu asigurari universale de sanatate, depinde fundamental de finantare, un rol esential revenindu-le ministerelor de finante. Salutam prin urmare si initiativa Presedintiei Japoneze a G20 de a organiza la sfarsitul lui iunie 2019 o reuniune a ministrilor de finante si ai sanatatii din G20 pentru a dezvolta acest proiect comun, avand in vedere ca imbunatatirea sistemelor de sanatate publica necesita o actiune concertata a Ministerelor de Finante si de Sanatate”, a punctat in interventia sa ministrul Eugen Teodorovici.

UE, sprijin pentru un consens G20 referitor la principiile referitoare la investitiile in infrastructura de calitate

Totodata, ministrul roman al finantelor a reiterat sprijinul UE pentru un consens G20 referitor la principiile referitoare la investitiile in infrastructura de calitate, care sa acopere standardele de mediu, sociale si de guvernanta (ESG), anti-coruptia si sustenabilitatea datoriei. In acelasi timp,

 » Sursa: bzi.ro