Misterioasa femeie faraon. Cine a stat pe tronul Egiptului inaintea lui Tutankhamon

O „misterioasa femeie faraon” a condus Egiptul inaintea celebrului Tutankhamon.

Cu toate ca stiu numele ei regal – Neferneferuaten Ankhkheperure – adevarata identitate a femeii a ramas pana acum incerta. Faimosul mormant al lui Tutankhamon fusese, de fapt, construit pentru ea.

Acum, un cercetator sustine ca femeia misterioasa nu ar fi o singura persoana, ci, de fapt, surorile mai mari ale faraonului.

Potrivit omului de stiinta, dupa moartea tatalui sau, cea mai tanara dintre surori, Neferneferuaten, a inceput sa domneasca peste Egipt la doar 12 ani, la inceput deghizata in barbat.

In tot acest timp, sora ei mai in varsta, Meritaten, s-a dat drept sotia sa. Totusi, cea din urma nu a detinut acest titlu prea mult timp.

„Se pare ca dupa un an Meritaten a fost si ea incoronata faraon. Cele doua au condus ca regine-faraon, in locul formulei traditionale rege-regina”, a declarat pentru Live Science Valérie Angenot, cercetatoare si profesoara de istoria artei si semiotica vizuala la Universitatea din Quebec.

Aceasta idee este una controversata in randul egiptologilor, iar multi dintre ei cred ca regina misterioasa este de fapt Nefertiti, prima sotie a Regelui Akhenaten si mama vitrega a lui Tutankhamon.

Figura lui Tutankhamon a fascinat opinia publica inca de cand arheologul britanic Howard Carter i-a descoperit mormantul, in 1922.

Arborele sau genealogic complicat adauga si el ceva in plus acestui mister. Tatal sau, faraonul Akhenaten, este cel care a influentat religia egipteana pentru a se concentra pe o singura zeitate, Aten – Discul Soarelui.

In timpul domniei sale, tara a fost lovita de ciuma si trei dintre copiii sai au murit in acea perioada, cel mai probabil din aceeasi cauza. Angenot crede ca, dupa aceasta tragedie, acesta a incercat sa-i pregateasca pe toti ceilalti copii pentru domnie, in cazul in care s-ar intampla ceva cu el.

Asadar, Akhenaten s-a insurat cu fiica lui cea mai mare, Meritaten, apoi a obligat-o pe a doua cea mai mare copila sa se marite cu Tutankhamon, pentru ca atunci cand el va deveni rege, ea sa poata fi regina (era un lucru obisnuit pentru egiptenii antici sa se casatoreasca in familie).

„Mai ramasese cea mica, Neferneferuaten. Avea doar 7 ani atunci cand oamenii au inceput sa moara pe capete. Nu putea fi o sotie buna, pentru ca nu putea avea copii, deci nu ducea dinastia mai dep

 » Sursa: bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !