Mişu Negriţoiu: Lumea în derivă: modelul de economie se schimbă, nimeni nu știe unde ne vom duce

Mişu Negriţoiu este unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi economişti ai României. După 1989 a fost şeful secţiei economice a Ambasadei României în SUA, apoi ministru de stat pentru coordonarea economiei, în guvernul Văcăroiu, mai apoi deputat PDSR (actual PSD). A plecat din politică şi a ajuns şeful ING România şi, mulţi ani după, şeful ASF.

Mişu Negriţoiu este de părere că criza generată de pandemie şi efectele care se vor resimţi la nivel global din cauza războiului din Ucraina vor duce la o schimbare a modului în care era văzută economia imediat după criza din 2008-2010. Economistul spune că modelul de economie se va modifica: se va reduce de la economia globală, la economii regionale.

”Nimeni nu ştie acum unde ne vom duce şi nimeni nu cred că are soluţiile pentru cum vom ieşi din această situaţie.

Manualul la criza precedentă, din 2008-2010, a fost respectat de unele ţări, însă acum, pandemia şi această criză (războiul – N.R.) au dat peste cap acest manual.

Cineva va trebui să-l reinventeze, să se gândească la cum am putea să revenim sau dacă mai revenim la echilibrele care au fost înainte, dacă inflaţia mai contează sau nu, dacă putem trăi cu o inflaţie mai mare.

Sunt atâtea necunoscute încât ne-am întrebat dacă macroeconomia mai contează. Toate aceste echilibre sunt suspendate.

Nimeni nu ştie ce va fi. Modelul de economie se schimbă, se reduce de la economie globală la nişte economii regionale şi, eventual, cu alţi indicatori şi alte direcţii“, a declarat Mişu Negriţoiu, pentru Ziarul Financiar.