Mituri despre curatarea parbrizului de gheata: metodele pe care sa le eviti iarna asta

Ploaia inghetata face viata grea oricarui sofer, dar si pietonilor. Exista o serie de metode laudate care promit ca iti tin parbrizul lipsit de gheata, dar ele au fost testate si in conditii mai dure si s-au dovedit a fi simple mituri.

Gheata de pe geamurile masinii este dificil de inlaturat mai ales dupa o ploaie inghetata si chiar daca pornesti motorul si instalatia de incalzire, tot iti trebuie cel putin 20 de minute ca sa cureti, cat de cat, parbrizul si geamurile laterale din fata.

Pe internet, citesti despre tot felul de metode „minune” care promit sa tina gheata la distanta, dar au fost testate in Canada, unde ploile inghetate sunt o normalitate in fiecare iarna, dar care si acolo dau mari batai de cap.

Apa cu otet

Se zice ca daca stropesti geamurile masinii seara cu otet diluat cu apa, dimineata le vei gasi curate, neatinse de inghet. Nimic mai fals pentru cine a testat metoda intr-un mediu cu ierni mai dure decat in Romania.

Aparent, metoda e simpla si ieftina. Iti trebuie doar o sticla prevazuta cu pompa de stropire, apa si otet. Se zice ca, pentru a functiona, trebuie sa umpli sticla doua treimi cu otet si o treime cu apa. Agiti putin continutul ca sa se amestece lichidele bine, apoi pulverizezi pe geamuri.

Conditiile de mediu sunt extrem de importante pentru ca s-a observat cat de ineficienta este metoda, chiar daca nu sunt temperaturi de Polul Nord. Si apa si otetul risca sa se evapore peste noapte, iar ce ramane este un strat stresant de gheata.

Alcoolul contra inghetului, la fel de ineficient

Ti se mai spune ca poti sa pulverizezi pe geamuri cu alcool medicinal diluat foarte putin cu apa (sau doar alcool simplu).

Chiar daca folosesti 99% alcool si restul apa, tot n-o sa ai un parbriz lipsit de gheata. Incearca sa acoperi geamurile de seara cu alcool si n-ai sa observi aproape nicio diferenta. Alcoolul nu ingheata decat la temperaturi incredibile sub 0 grade Celsius, dar se evapora, chiar foarte rapid, iar ce ramane, se transforma iar in gheata.

Prosop imbibat in apa cu sare

O alta metoda „traditionala” mai este acoperirea parbrizului cu un prosop imbibat cu apa si sare. In vasul cu apa in care scufunzi prosopul ar trebui sa adaugi cel putin o jumatate de cana (medie) de sare. Acoperi apoi parbrizul cu acel prosop si te astepti sa se intample minunea peste noapte.

Metoda a fost testata si, surpriza, functioneaza, intr-o oarecare masur

 » Sursa: bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !