N-a fost premiant! Anghel Saligny, un elev mediocru, a lăsat României o salbă de poduri nemuritoare

Anghel Saligny a fost un remarcabil inginer constructor, care și-a adus contribuția la nivel mondial în dezvoltarea ştiinţei construcţiilor metalice şi de beton armat.

Saligny este realizatorul a multiple invenţii şi soluţii unice în proiectarea şi construirea podurilor şi a construcţiilor industriale, pentru fundaţia cheiurilor portuare şi a docurilor, precum şi a silozurilor de grâu prin folosirea prefabricatelor de beton, toate în premieră mondială.

În mod surprinzător pentru unii, Saligny nu a fost un elev eminent, ba chiar dimpotrivă, din documentele aflate în Arhivele Naţionale Vrancea reiese că că viitorul inginer constructor avea note mici la şcoală şi absenta foarte des.

În anul şcolar 1868-1869, pe când era elev al Gimnaziului Unirea din Focșani, elevul Saligny a rămas corigent la limba latină, a avut 62 de absenţe, nota 6,5 la purtare, iar media anuală a fost de 6.

”Chiar şi la limba franceză, care era limba sa paternă – tatăl său, Alfred Saligny, fiind pedagog de origine franceză din Alsacia, stabilit în România – pe lângă note de 9 şi 10 primea şi note de 7 şi 8.

Materia la care a manifestat un oarecare interes constant a fost desenul unde a avut pe întreg anul doar note de 7. La matematică, notele lui Anghel Saligny erau de 5 şi 6”, a preciza Florin Dârdală, istoric la Arhivele Naţionale Vrancea, pentru cotidianul Adevărul.

De menţionat că profesorul de latină al lui Anghel Saligny a fost marele D.F. Caian, iar la desen l-a avut ca îndrumător pe Ştefan Mincu, fratele arhitectului Ioan Mincu.

Cu toate acestea, evoluţia ulterioară a lui Anghel Saligny a fost una remarcabilă şi surprinzătoare chiar şi pentru colegii săi.

Într-o mărturisire lăsată de fostul său coleg profesorul Ion Suchianu, unul din prietenii apropiați ai lui Caragiale, acesta povesteşte că mulţi ani după terminarea studiilor auzise despre un inginer Saligny, care realiza construcţii importante în ţară, dar credea că este vorba de un inginer străin. Abia după inaugurarea podului de la Cernavodă, peste Dunăre, a descoperit cu stupoare că Saligny era chiar fostul său coleg de şcoală.