National Gallery din Londra a schimbat titlul tabloului lui Degas ‘Dansatoare ruse’ cu ‘Dansatoare ucrainene’

National Gallery din Londra a decis să modifice titlul tabloului „Dansatoare ruse” al pictorului impresionist francez Edgar Degas în „Dansatoare ucrainene”, relatează AFP.

Muzeul londonez a explicat că „a actualizat numele picturii pentru a reflecta mai bine subiectul lucrării”.

Intitulat de acum „Dansatoare ucrainene”, tabloul pictorului francez (1834 – 1917) înfăţişează dansatoare care poartă în păr panglici albastre şi galbene, culorile drapelului ucrainean.

„Este aproape sigur că aceste dansatoare sunt mai degrabă ucrainene decât rusoaice”, a scris muzeul în descrierea tabloului publicată pe site-ul său.

Inițiativa i-a aparținut unei ucrainence care locuiește la Londra, Tania Kolotusha, care a cerut muzeului să modifice numele tabloului.

„De când Rusia a început războiul în Ucraina, mă tot gândesc la această operă de artă. Cert este că dansatoarele nu sunt rusoaice şi nu au fost niciodată”, a scris pe 14 martie pe contul său de Instagram Tania Kolotusha.

„Rusia/ruşii şi-au însuşit multe elemente ale culturii ucrainene”, a adăugat ea.

National Gallery i-a răspuns a doua zi, afirmând că a schimbat titlul operei.

„Este important să ne regăsim moştenirea culturală şi să o numim corect”, a declarat luni Tania Kolotusha pentru AFP, denunţând invazia rusă drept „un atac împotriva culturii”.

national gallery londra degas tablou