Hocheiştii români de la naţională comentează ce s-a întâmplat în meciul cu Ungaria

Naționala masculină de hochei a României, alcătuită în mare parte din spor tivi români de etnie maghiară, a evoluat în această săptămână la Campionatul Mondial, în Slovenia, iar la ultimul meci, cu Ungaria, a avut loc un moment scandalos.

Sportivii s-au aliniat la finalul meciului și au cântat împreună „imnul Ținutului Secuiesc”. Din lotul României, trei jucători au refuzat să participe la moment și nu li s-au alăturat colegilor lor.

La două zile de la declanşarea scandalului, au comentat evenimentul și jucătorii naţionalei României care au fost prezenți la Ljubljana.

”Noi ştiam ce o să urmeze. Fanii din Miercurea Ciuc fac parte din galeria Ungariei şi le-au cerut jucătorilor să stea şi să cânte, că şi ei i-au sprijinit tot timpul la club. Eu cu Gliga şi cu Berdilă ne-am dat seama că vor să cânte, că se mai întâmplase şi cu Slovenia.

Eu nu mă simt secui, nu puteam să fac asta. Au cântat cu galeria şi jucătorii noştri, i-am auzit. Fiindcă fanii cântă acel imn pentru românii din acele zone, nu pentru unguri.

Nu sunt de acord, mai ales că erau în culorile României, dar îi înţeleg. Ei se simt secui, sunt din acele zone, dar ştiu că îşi dau viaţa pentru naţionala României“, a spus Mircea Constantin, unul dintre cei trei hocheişti care au plecat de pe gheaţă, când s-a cântat imnul Ţinutului Secuiesc.

Căpitanul naţionalei de hochei, Daniel Trancă, a fost şi mai vehement, insistând că s-a exagerat cu scandalul creat după această poveste.

”Prea mare circ făcut pe treaba asta. Am stat, cum am stat şi la imnul Sloveniei, al Lituaniei. Dacă au început să cânte imnul, ce să facem? Să plecăm de pe gheaţă?

N-ai cum să faci asta. E o chestie de respect dacă stai la un imn. Şi ce dacă eşti îmbrăcat în culorile României? Dacă eşti în alte haine, nu te ridici la un imn?! Dacă reprezint România, nu dau jos casca (din echipamentul de hochei – N.R.) la imnul Sloveniei, de exemplu?

Echipa naţională e alcătuită din mai mulţi secui. Fiecare a ales să vină la naţionala României. Fie că vă place sau nu, sunt mulţi jucători născuţi din părinţi unguri şi aşa se cred ei, unguri.

Şi cum ar fi un jucător maghiar sau secui, în culorile României, să nu se aşeze acolo la imnul secuilor? Cum ar fi atunci, când s-ar duce acasă? Ce ar face părinţii, suporterii? I-ar bate obrazul, pur şi simplu“, a afirmat Daniel Trancă.