Cele trei mari grupuri din NATO: ”șoimi”, ”porumbei” și ”struți”. Cum se poziționează fiecare față de războiul din Ucraina

În ciuda luărilor de poziție în care afirmă că au un punct de vedere unitar, între membrii NATO  se pot sesiza diferențe de opinie cu privire la modul în care să se pună capăt războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei.

Potrivit The Sunday Times, membrii NATO pot fi împărțiți în trei categorii: ”șoimi”, ”porumbei” și ”struți”.

Prima dintre aceste categorii include țările care consideră că Rusia ar trebui să primească cea mai drastică reacție, care să-i distrugă capacitatea de a comite acte de agresiune în viitor. Un reprezentant proeminent al ”șoimilor” este Polonia, care promovează activ inițiativele de a oferi Ucrainei armele necesare și de a impune sancțiuni dure împotriva Federației Ruse. De asemenea, țările acestui grup sunt în favoarea returnării tuturor teritoriilor ocupate temporar Ucrainei, inclusiv Crimeea și Donbasul.

”Porumbeii” includ țări care sunt în favoarea unei încetări timpurii a ostilităților în Ucraina, chiar admițând și concesiuni teritoriale ale părții ucrainene . Aceștia ar fi de acord cu retragerea trupelor ruse pe pozițiile din 24 februarie și ar recunoaște, de asemenea, statutul actual al Crimeei, ”Republicii Populare Donbas” și ”Republicii Populare Lugansk”. Publicația britanică citează un oficial. sub anonimat, dintr-una dintre țările scandinave, care numește un astfel de rezultat ”nedrept, dar practic”.

În ultima grupă – ”struți” – The Sunday Times include țări care încearcă să se distanțeze cât mai mult de evenimentele din Ucraina, rezolvând probleme interne. Ei doar susțin oficial deciziile Alianței. Potrivit jurnaliştilor, ”struţii” includ ţările din sudul Europei.