A murit doctorul Naum Ciomu, autorul celui mai cunoscut caz de malpraxis petrecut în România

A murit doctorul Naum Ciomu, autorul celui mai cunoscut caz de malpraxis petrecut în România.

În iulie 2004,, dr. Ciomu a secționat din greșeală  penisul pacientului de 34 de ani pe care îl opera.

Pe 31 iulie 2004, doctorului Naum Ciomu i-a fost retras dreptul de liberă practică, șapte luni mai târziu experții de la Institutul de Medicină Legală ”Mina Minovici” concluzionând că Naum Ciomu avea discernământ în momentul operației.

Chirurgul a susținut că eșecul operației a survenit ca urmare a faptului că a suferit în acele momente un atac cerebral.

Ciomu a declarat că are acte care să dovedească acest lucru, intenționând, la acea vreme, să-și caute dreptatea chiar la CEDO.

Ciomu s-a confesat atunci presei, căutând scuzele de rigoare.

”Am făcut mişcări aberante, ilogice, iar cel cu care am intrat în operaţie era un papagal, un rezident care nici nu citise operaţia. Mi-am revenit repede şi tot eu m-am ocupat de pacient, deşi acolo eram doi bolnavi”, declara medicul.

Anunțul decesului doctorului Ciomu a făcut de clinica la care acesta începuse să profeseze din nou.

”Începem săptămână cu o veste tristă domnul Doctor Ciomu Naum Niculae a plecat în lumea cea fără de dor.

Dumnezeu să-l odihnească în pace! A fost un luptător, un spirit tânăr, un medic cu o experiență și memorie monumentala, un coleg minunat pe care nu-l vom uita.

A fost o onoare pentru noi să ne fie coleg și mentor. Condoleanțe familiei și celor apropiați!”, a fost anunțul clinicii.

Ce s-a întâmplat cu pacientul mutilat de dr. Ciomu
Victima lui Naum Ciomu a primit despăgubiri în valoare de 500.000 de euro, o parte din bani fiind direcționați spre tratamentele medicale absolut necesare.

În 2015, el a fost operat de chirurgul Ioan Lascăr, care i-a refăcut penisul.

În ciuda declarațiilor optimiste ale lui Ioan Lascăr, care susținea după operație că ”pacientul are viață sexuală și sensibilitate erogenă”, lucrurile nu au stat chiar așa.