18 C
București
sâmbătă, 12 iunie 2021

Nipah, un nou virus care se transmite și prin alimente. Cercetătorii sunt în alertă din cauza mortalității foarte mari

Oamenii de știință sunt în alertă maximă din cauza agentului patogen Nipah, un nou virus mortal care se transmite și prin alimente. Culmea, acest patogen cu nume exotic are gazdă comună cu SARS-CoV-2, și anume liliecii. Ceea ce îngrijorează cel mai mult este mortalitatea extrem de ridicată provovată de acest virus.

Nipah, noul virus care îi sperie pe oamenii de știință, a fost desoperit pentru prima dată în Cambodgia. Acest patogenul cu nume exotic și gazdă comună cu SARS-CoV-2 este prezent în fecalele liliecilor și are o rată de mortalitate de până la 75%. Așadar, în timp ce lumea se luptă cu pandemia de coronavirus, oamenii de știință se străduiesc să se asigure că Nipah nu se va răspândi pe planetă.

„Este o preocupare majoră pentru noi, pentru că nu există tratament și are o rată de mortalitate mare”, a declarat unul dintre cercetătorii care studiază acest virus.

În fiecare an, OMS publică o listă extinsă de patogeni care pot să provoace crize de sănătate publică. Astfel, oamenii de știință să își poată prioritiza studiile și finanțarea acestora. OMS se concentrează pe acei viruși care reprezintă cel mai mare risc la adresa sănătății oamenilor, care au cel mai mare potențial epidemic și pentru care nu există vaccinuri.

Sunt mai multe motive pentru care Nipah este considerat un virus sinistru. Are o incubație foarte lungă, chiar și de 45 de zile. Iaar acest lucru reprezintă o largă oportunitate pentru o gazdă infectată, care să nu știe că este bolnavă, să împrăștie boala.

Virusul respectiv poate să infecteze un număr mare de specii de animale, făcând astfel și mai mare riscul de răspândire. Te poți infecta cu Nipah atât prin contact direct, cât și prin consumarea alimentelor contaminate. Cei care se îmbolnăvesc pot să aibă probleme respiratorii, tuse, dureri în gât, dureri și oboseală, dar și encefalită. Este o boală pe care OMS nu dorește să o lase să se răspândească.

Principala problemă, distrugerea habitatului liliecilor
Oamenii de știință susțin că transmiterea virusului la om are drept cauză distrugerea habitatului liliecilor. 60% din populația Globului trăiește în Asia și regiunea Pacific, iar urbanizarea se produce rapid. Banca Mondială a arătat, într-un raport recent, că aproape 200 de milioane de oameni s-au mutat în orașe în Asia de Est în doar 10 ani, între 2000 și 2010.

Distrugerea habitatelor liliecilor a provocat infectări cu virusul Nipah și în trecut. În 1998, un focar a izbucnit în Malaezia și au murit atunci peste 100 de oameni. Între 2001 și 2011 au izbucnit 11 focare de Nipah în Bangladesh, iar din 196 de persoane infectate, 150 au murit. Virusul se transmite de la liliecii care stau atârnați în copaci la oamenii care își amplasează piețele, casele și locurile de muncă sub aceștia.

Virusul a trecut mai întâi de la lilieci la porci
Cercetătorii au ajuns la concluzia că incendiile de pădure și seceta au dislocat liliecii din arealul lor natural. Aceștia au fost forțați să se mute către copacii cu fructe din fermele unde erau crescuți porci. S-a constatat totodată că în stare de stres, liliecii produc și emană mai mulți viruși. Forțarea lor să se mute și să intre în contact cu o specie cu care nu ar interacționa în mod normal a făcut ca virusul Nipah să treacă de la lilieci la porci și de aici la fermieri.

Liliecii care se hrănesc cu fructe tind să trăiască în regiuni cu mulți copaci care produc fructe. Cînd habitatul lor este distrus, ei găsesc soluții – se ascund sub acoperișuri de case sau între ruinele de la Angkor Wat, cel mai vizitat complex de temple din Cambodgia.

Cercetătorii au constatat, monitorizând liliecii, că aceștia zboară și câte 100 de kilometri pe noapte în căutare de hrană, din cauză că habitatul lor natural nu mai există. Se știe acum că liliecii sunt sursa pentru mai multe boli grave: Nipah, COVID-19, dar și Ebola și SARS. Așadar, Nipah, fiind un virus mortal care se transmite și prin alimente, provoacă destule îngrijorări dată fiind mortalitatea ridicată.

Viorel Iliescuhttps://viorel.ro
Fondatorul ziarelor All for Romania si The Press, marketing manager al Agentiei de Presa A.M. Press si fondator al CloudX Digital Agency.

Stiri recente

Articole platite

Articole recomandate