Noi controverse în jurul lui Alexandru Cumpănașu! Candidatul a primit o diplomă de la o universitate controlată de ruși

1.908

Alexandru Cumpănașu a primit recent, de la o Universitate din Ucraina, o diplomă prin care i se acordă titlul de doctor honoris causa. Vezi AICI controversele din jurul instituției de învățământ.

Universitatea care i-a acordat lui Alexandru Cumpănașu titlul de doctor honorius causa este controversată în Ucraina, presa relatând că este controlată de ruși.

Volodymyr Kazaryan a ajuns în atenția presei ucrainene după ce site-ul „Jurnaliști împotriva corupției” a publicat un articol intitulat
„Poate un agent FSB să conducă universitățile naționale? Scrisoare deschisă către ministrul Educației”.

Alexandru Cumpănașu, titlu de doctor onorific primit de la Universitatea Taurida

Alexandru Cumpănașu susține că a primit un titlu de doctor onorfic (doctor honoris causa) de la o universitate din Ucraina. Conform documentului postat pe Facebook, universitatea care i-a acordat titlul este Taurida National V.I.Vernadsky University. Candidatul la prezidențiale spune că i s-a atribuit această distincție pentru „meritele avute în timpul invaziei Peninsulei Crimeea de către Rusia”.

Cumpănașu a postat distincția după ce s-a aflat că acesta urmează un program de master la o universitate din Elveția fără a avea studiile de licență finalizate.

Taurida Academy, preluată de ruși

Potrivit site-ului universității, Vernadsky Taurida National University este în topul primelor 10 din Ucraina. Fondată în 1918, aceasta a devenit parte a Universității Federale din Crimea sub numele de „Taurida Academy”, în 2014, după anexarea peninsulei.

Abia în 2016 a fost inaugurat noul sediu al universității la Kiev, unde se află și astăzi.

Chiar dacă universitatea fondată în 1918 nu mai există în Crimeea, fiind preluată de către ruși, aceștia se folosesc în continuare de numele instituției, noua universitatea având numele de Taurida National V.I.Vernadsky University, cu sediul în Simferopol.

Jurnaliști: Diplomele emise după 2014 de Universitatea Taurida sunt nule

Presa îl mai acuză pe rectorul Kazarin că a aprobat acordarea de diplome și titluri științifice nule, emise de Universitatea Taurida.

“Crimeea a fost ocupată în data de 20 februarie 2014, iar la data de 8 august 2014, toate formularele și ștampilele Universității Naționale Taurida erau deja la dispoziția Universității Federale Crimeea, nou înființate chiar în baza ei, în urma suspendării activității și acreditărilor specifice de către Ministerul Educației și Științei din Ucraina. Așadar cine a aprobat acordarea diplomelor și titlurilor științifice, în numele Universității Naționale Taurida V. I. VERNADSKY, pentru solicitanții care și-au susținut disertațiile în perioada 22-29 decembrie 2014 ? Ministrul Educației, Kazarin sau FSB?”, scrie presa locală.

Mai mult, rectorul ar fi tipărit și emis formulare universitare false, în numele Universității Taurida.

„Potrivit opiniei unui reprezentant al profesorilor doctori în științe din Ucraina, Kazarin Volodymyr Pavlovich, abuzând de poziția sa oficială, ar fi tipărit și emis formulare universitare false, în pofida încetării acreditărilor Universității în urma ocupării Crimeei, încălcând ordinele Ministerului Educației și Științei din Ucraina (vezi Ordinul nr. 1/9-508 din 1 octombrie 2014)”, scriu jurnaliștii.

Conform sursei citate, toate documentele emise de către instituțiile de stat ucrainene după 1 decembrie 2014 sunt considerate nule.

loading...
Loading...

Cmentariile sunt închise