Jerusalem Post. Cei patru „călăreți ai apocalipsei” – decesul vechiului sistem geopolitic și a ordinii mondiale care s-a tot repetat din epoca medievală

Ne apropiem de decesul vechiului sistem geopolitic și a ordinii mondiale care s-a tot repetat din epoca medievală, consideră Vas Shenoy, președintele Glocal Cities, cercetător politic, consultant și antreprenor, într-un editorial publicat în Jerusalem Post.

Shenoy a lucrat în Europa, Orientul Mijlociu și Africa timp de două decenii, a interacționat cu lideri și factori de decizie și a lucrat îndeaproape cu oameni din toate categoriile sociale din Orientul Mijlociu.

___________

Imaginea celor patru călăreți ai Apocalipsei, din Vechiul Testament, a fost readusă în discuție în mod repetat în momentele în care omenirea s-a confruntat cu pericole și război. Cei patru călăreți ai apocalipsei, evocați de profeții Ezechiel și Zaharia sunt: ciuma, războiul, foametea și în cele din urmă moartea.

După mai bine de patru luni de război al președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina ne apropiem de moartea vechiului sistem geopolitic și a ordinii mondiale care s-a tot repetat din epocile medievale.

În ciuda multor lucruri care s-au întâmplat de-a lungul istoriei, Europa și Rusia s-au ridicat ca puteri și apoi s-au prăbușit în mod repetat.

Se pare, în cele din urmă, că acest ciclu de ciumă, război și foamete va fi ultimul din hegemonia occidentală și va marca nașterea unei noi ordini mondiale, o nouă ordine mondială care va readuce probabil echilibrul de putere în Asia și Africa, care au fost. centrele bogăției și puterii globale cu mult înainte de revoluția industrială.

Puzzle-ul lui Putin
CNN și alte instituții de presă au descris jocul lui Putin în Ucraina drept restabilirea identității imperiale și naționaliste a Rusiei. Totuși, războiul din Ucraina pare a fi un pas în planul lui Putin de dominație globală.

Agențiile de informații occidentale au afirmat adesea că Putin este bolnav în stadiu terminal și nu are nimic de pierdut.

Într-adevăr, războiul din Ucraina poate fi explicat ca încercarea disperată a unui muribund de a lasa o moștenire, acțiunile reale nu se leagă cu această disperare. În ciuda faptului că a pierdut oameni, arme, generali și este sub sancțiuni extreme, Putin continuă lupta.

Trebuie pusă întrebarea, dacă Ucraina este finalul jocului sau dacă Ucraina ar fi un joc lung pentru slăbirea Occidentului? Când analizăm predicțiile biblice, ar trebui să analizăm și o mulțime de ”și dacă”.

Ghicitul în cărțile de tarot sau în frunzele de ceai e o treabă mai ușoară decât a citi intențiile unui bărbat precum a lui Vladimir Putin. Acest om este un spion veteran, fost șef al uneia dintre cele mai hotărâte și mai inventive agenții de spionaj din lume, care nu numai că a ridicat Rusia după declinul din timpul președintelui Elțin, dar a fost și un agent de teren în timpul erei sovietice.

Înainte de invazia Ucrainei de către Rusia, Rusia lui Putin a umplut golurile din conflictele din întreaga lume și aproape devenise un arbitru global în teatrele geopolitice cheie în care SUA pierduse controlul.

Afganistan, Siria, Iran, Mali, Ciad și Libia: Rusia lui Putin a fost luară în considerare pentru fiecare decizie majoră. Rusia devenise și ea fratele mai mare și încercase să joace pacea în Asia de Sud, între India-Pakistan și China. Cu săptămâni înainte de invazia Ucrainei, Rusia intervenise într-o tentativă bizară de lovitură de stat în Kazahstan și ajutase guvernul kazah în rezolvarea unei revolte.

Așadar, ceea ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni și luni, ceea ce l-a făcut pe Putin să riște capitalul acumulat în ultimii 20 de ani pentru a prelua Ucraina. Este mândrie națională sau este o strategie pe termen lung împotriva Occidentului?

Alianța dragon-urs
Alianța dragonului chinez și a ursului rus, nu a fost întotdeauna o poveste de dragoste. Din punct de vedere istoric, Rusia a susținut întotdeauna India în fața Chinei și a existat o puternică animozitate între acești vecini, care împart 4.250 km de frontieră terestră.

Strategia lui Henry Kissinger de a întări China a urmărit, de fapt, să slăbească Rusia și acum se pare că, după 50 de ani, acest lucru ar fi creat o fiară: un urs-dragon pe care SUA ar putea să nu fie suficient de puternice pentru a-l controla.

Președintele chinez Xi Jinping și autocratul rus Vladimir Putin au dezvoltat o legătură puternică. Atât China, cât și Rusia nu au fost încântate de dominația SUA în afacerile globale și, în timpul guvernării fostului președinte Donald Trump, Rusia a sărbătorit faptul că China a suportat greul furiei neregulate ale președintelui.

Retragerea lui Trump de pe arena internațională a permis puterii globale a Rusiei și a Chinei să crească necontrolată.

Covid-19, primul călăreț
Apoi a venit primul călăreț: ciuma. Răspândirea rapidă a COVID-19 într-o pandemie ce-a cuprins întreaga lume poate fi atribuită în mod ferm neglijenței, lipsei de transparență și voinței de a bloca China.

De asemenea, a scos la lumină controlul Chinei asupra organizațiilor internaționale, cum ar fi Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care au fost la fel de vinovate pentru mușamalizarea cazurilor și a nivelului de răspândire ca și guvernul chinez.

Democrațiile occidentale au suferit mult mai mult din punct de vedere economic și social decât China, o dictatură controlată de un singur partid.

În timp ce piețele occidentale au fost decimate de percepția publică, China a folosit această perioadă pentru a prelua controlul ferm asupra Hong Kong-ului, a elimina angajamentul unei țări-două sisteme și a distruge puterea miliardarilor care începuseră să conteste autoritatea lui Xi Jinping.

În timp ce Occidentul se lupta să impună vaccinarea și încerca să echilibreze democrația și libertățile cetățenilor săi cu nevoia de a proteja viețile acestora, China s-a lipit de un plan de izolare și de a obține un control politic și social complet al societății chineze.

Ce daune a provocat COVID Chinei, nu vom ști niciodată. Câți susținători ai libertății au dispărut, câți oameni au murit și ce s-a întâmplat cu adevărat va fi probabil un mister ce rămâne de rezolvat pentru generațiile viitoare.

Pe 4 februarie, Putin și Xi s-au întâlnit sub umbrela Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing. au anunțat o prietenie fără limite între cele două țări. Tocmai când Europa a obținut un fel de control asupra pandemiei și pe măsură ce inflația a crescut, rachetele rusești au căzut asupra Kievului.

Războiul, al doilea călăreț
În timp ce Mario Draghi și colegii săi din Europa au declarat că vor face ”orice este nevoie” pentru a salva economia europeană, se pare că Putin a declarat că va face ”orice este nevoie” pentru a o strica.

Prețul petrolului a atins un maxim istoric, iar inflația devine și mai accentuată. Bursele la nivel global, care tocmai începuseră să-și revină la niveluri pre-pandemie, au început să se prăbușească din nou. Al doilea călăreț, războiul, își pusese amprenta.

Foametea, al treilea călăreț
În octombrie 2021, șefii de stat G 20 adunați la Roma a fost discutată reziliența lanțului de aprovizionare, ca un punct cheie pentru combaterea agresiunii chineze. Majoritatea șefilor de stat erau îngrijorați de electronice și cipuri, care erau domeniul Chinei.

Nimeni nu s-a alarmat cu privire la alimente, cu excepția Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Programul Alimentar Mondial (PAM).

Mai marii lumii au ignorat adesea avertismentele privind seceta și foametea în Afganistan, Yemen și Cornul Africii. Suntem aproape de al treilea călăreț, foametea. Lumea și Europa sunt probabil în pragul celei mai grele veri cu care s-au confruntat de generații.

Rusia a câștigat împotriva Germaniei naziste folosind o politică a pământului pârjolit. S-ar părea că strategia lui Putin de a îmblânzi Europa este similară.

În mod curios, chinezii cumpără cereale și depozitează alimente din 2021. Potrivit raportului Al Jazeera din februarie 2022, Rusia și Ucraina produc împreună peste 25% din grâul mondial.

Majoritatea produselor de grâu de anul trecut sunt fie sub controlul Rusiei, fie în afara capacității Ucrainei de a exporta. De asemenea, China tezaurizează porumb, soia și alte culturi, în timp ce liniile de aprovizionare cu alimente către Europa sunt limitate.

Un alt fapt îngrijorător este că, deși foamea poate avea un impact relativ mai mic în Europa, datorită rezistenței financiare a UE, există un risc mare ca foamea în Africa să forțeze o migrație în masă sporită către Europa pe mare.

China și Rusia controlează politica africană suficient pentru a stimula acest lucru. Președintele Uniunii Africane, Macky Sall, din Senegal, a făcut un apel către Occident, după întâlnirea sa cu Putin la începutul lunii aprilie, să ridice sancțiunile pentru a facilita exporturile de grâu și îngrășăminte.

În funcție de modul în care va progresa vara aceasta, sancțiunile împotriva Rusiei ar putea să fie nevoite să fie slăbite pentru a reduce presiunea asupra prețului petrolului și gazelor, pentru a reduce inflația și pentru a împiedica prăbușirea guvernelor din sudul Europei din cauza migrației necontrolate din Africa, din cauza foametei.

Putin poate, împreună cu prietenul său Xi, să obțină dominație globală printr-un război relativ mic în Ucraina.

Moartea și o nouă ordine globală. Al patrulea călăreț
Ucraina pare să fie doar primul capitol al morții vechii ordini mondiale. Rusia pare încrezătoare că va aduce Occidentul în genunchi prin scumpirea petrolului într-o vară fierbinte în care valurile de căldură vor face imposibilă oprirea aerului condiționat.

Dacă acest lucru nu este suficient, o va face împingând Africa să acționeze în numele ei, creând foamete. La urma urmei, dacă democrațiile nu pot controla inflația și nu pot impune securitatea granițelor, guvernele din sudul Europei se vor prăbuși.

Rusia nu este lipsită de aliați politici pe care i-a dezvoltat în țările europene, care ar putea reveni la putere pe platforma migrației ilegale, a creșterii necontrolate a prețurilor, a securității și a șomajului.

”Și m-am uitat și iată un cal palid; și numele celui care ședea pe el era Moarte și iadul l-a urmat”, scriu textele biblice. Deși putem fi pregătiți pentru moarte, ceea ce trebuie să înțelegem acum este cum ne descurcăm cu iadul care urmează”, a scris Vas Shenoy în Jerusalem Post.