• Home
  • Actualitate
  • Nu toți eroii poartă mantii: pilotul șef Florin Rotaru și-a sacrificat propria viață pentru a salva mii de oameni, nu a apucat să-și vadă fiul nebotezat

Nu toți eroii poartă mantii: pilotul șef Florin Rotaru și-a sacrificat propria viață pentru a salva mii de oameni, nu a apucat să-și vadă fiul nebotezat

doliu 2 1

În urmă cu șase ani, un moment de sacrificiu suprem a marcat istoria Forțelor Aeriene Române. Locotenent-comandorul Florin Rotaru a devenit un simbol al curajului, punând siguranța a mii de spectatori mai presus de propria viață.

În 2018, în timpul unui miting aviatic, avionul MiG-21 LanceR pilotat de Florin a suferit o defecțiune critică în mijlocul manevrelor. Aflat în fața unei alegeri vitale, acesta a ales să rămână la comenzi și să direcționeze avionul către o zonă sigură, evitând o tragedie de proporții. În cele câteva secunde avute la dispoziție, el a salvat sute de vieți, dar și-a pierdut propria viață la doar 36 de ani. Pilotul a lăsat în urmă o soție îndurerată și un copil care nu apucase să fie botezat.

Florin Rotaru s-a născut în Vaslui și a fost crescut de bunica sa, de care a rămas extrem de apropiat toată viața. Ca pilot, obișnuia să zboare la joasă altitudine deasupra cartierului unde copilărise, ca un omagiu adus bunicii care l-a crescut. Pentru Florin, cerul și casa copilăriei reprezentau două lumi între care își împărțea inima.

O viață dedicată familiei și aviației

Florin era văzut ca un om devotat atât meseriei, cât și familiei. În calitate de tată, era mândru de noul său rol, dar destinul tragic nu i-a permis să fie alături de fiul său la botez. Gestul său eroic a lăsat o amprentă dureroasă în inimile celor care l-au cunoscut și iubit.

Tragedia de la Baza Aeriană Borcea

Accidentul care i-a curmat viața a avut loc în cadrul unui miting aviatic la Baza Aeriană Borcea. Defecțiunile avionului au devenit evidente, dar Florin a refuzat să se catapulteze, știind că abandonarea aeronavei ar fi cauzat prăbușirea acesteia într-o zonă aglomerată. Alegerea sa de a controla avionul până în ultima clipă a fost una eroică, dar fatală.

Avionul MiG-21 LanceR, model utilizat de Forțele Aeriene Române, era considerat învechit, iar ancheta ulterioară a indicat probleme tehnice grave. Tragedia a scos la lumină riscurile uriașe asumate de piloții care operează aceste aeronave, dar și nevoia stringentă de modernizare a echipamentului militar.

Cu peste 400 de ore de zbor, dintre care 250 pe MiG-21, Florin Rotaru a fost un pilot de elită, dar și un exemplu suprem de sacrificiu în slujba celorlalți.