O noua premiera a Ateneului National din Iasi – Festivalul „SCART-UMOR” – FOTO

Dupa un festival al teatrelor independente, editie inaugurala, Ateneul National din Iasi anunta o noua premiera a institutiei, aceasta din urma, intitulata Festivalul „SCART-UMOR”, fiind una plina de umor de calitate, de momente artistice, de ateliere de lucru cu publicul pe latura de grafica satirica si caricatura, lansari de carte, expozitii de caricatura, proiectii de film in aer liber si, bineinteles, o festivitate de premiere dedicata tuturor celor care au fost declarati castigatori!
Festivalul-Concurs International de Grafica Satirica si Literatura Umoristica „SCART-UMOR” (Festivalul „SCART-UMOR”) se va desfasura in perioada 14 – 16 iunie 2019 si este deschis tuturor iubitorilor atat de literatura umoristica, cat si de grafica satirica si caricatura.
Organizatorii acestui festival sunt Ateneul National din Iasi, Primaria Municipiului Iasi,  Casa de Cultura „Mihai Ursachi”, Academia Libera Veche Pastorel Iasi, Revista umoristica „SCART” Iasi, Asociatia Umoristilor „Al. O. Teodoreanu” Iasi.  
Presedintele de onoare al festivalului este maestrul Stefan Popa Popa’s din Timisoara, presedintele Federatiei Europene a Organizatiilor Caricaturistilor Profesionisti si de Elita din Europa si Presedintele de onoare al Asociatiei caricaturistilor profesionisti si de elita din Romania. Acesta va aduce publicului iesean cateva dintre expozitiile sale personale, doua filme documentare, precum si graficieni de renume care vor fi implicati in ateliere de lucru pe toata perioada festivalului.
Pentru grafica satirica si caricatura tematica aleasa a fost „umor la libera alegere” iar pentru literatura umoristica, „Tei, Alei, Alelei”.
Printre activitatile festivalului, la care asteptam un public cat mai numeros, se numara si atelierele de lucru ale artistilor plastici cu publicul, in cadrul carora toti cei care isi doresc sa obtina o caricatura de la prestigiosi caricaturisti din Romania, vor putea sa o faca, cu titlu gratuit.
Corturile in care ii veti putea gasi pe artistii plastici vor fi amplasate in fata Ateneului National din Iasi, pe Pietonalul Stefan cel Mare si Sfant, in Piata Unirii, in Parcul Copou si in Piata Voievozilor – Alexandru Cel Bun. Programul atelierelor va fi: vineri intre 16.30 – 19.30, sambata 10.00 – 12.00 si 16.00 – 19.00 iar duminica intre 10.00 – 12.00.
Salonul International de Grafica Satirica si alte expozitii personale semnate de reputati artisti plastici din Romania vor putea fi admirate la Muzeului Municipal „Regina Maria” Iasi.
Deschiderea festivalului va avea loc in data de 14 iunie, la ora 10.00, in Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului National din Iasi.
Detalii despre initiatorii proiectului si Revista „SCART” – pagina nr. 2 a prezentului comunicat de presa.
„Vocatia culturala a Iasului nu are nevoie de pledoarie, insa, cu siguranta are nevoie de promovare. Printre multele lucruri care il reprezinta drept o veritabila capitala culturala, municipiul Iasi se poate mandri si cu existenta unui cenaclu de umor care si-a depasit de mult varsta maturitatii depline. Academia Libera Veche Pastorel si-a aniversat, astfel, in luna Februarie 2019, varsta de 42 de ani de activitate neintrerupta. Cu un portofoliu de peste 800 de premii obtinute de la infiintare, la concursuri de creatie umoristica din tara si de peste hotare,

 » Sursa: bzi.ro