Se spune în popor că omul însemnat este un om rău și că este bine să te ferești de persoanele care poartă pe corp semne din naștere, cum ar fi petele sau cicatricile. De câte ori nu ați auzit la bunici îndemnul „Ferește-te de omul însemnat!”? Această credință populară își are originea într-o pildă din Noul Testament, unde, la „Faptele Apostolilor”, se vorbește despre „Vrăjitorul Simon”, care se declara în cetatea Samaria drept „om însemnat”.
Urâte, disprețuite și temute în Evul Mediu, semnele din naștere au generat superstiții și mituri fabuloase. Vechea credință spune că ele reflectă dorințele neîmplinite ale mamei și viitorul copilului. Spaniolii și arabii credeau că semnele din naștere aduc noroc, iar dacă le atingi, îți vor împlini o dorință. În schimb, în Franța medievală, oamenii le considerau semne ale diavolului, iar copiii atinși de aceste semne trebuiau exorcizați.
În America, vânătoarea de vrăjitoare a sacrificat femei nevinovate pe rug, doar pentru că aveau alunițe mari pe față. Arabii legau apariția petelor la bebeluși de fazele Lunii sau de eclipse. Dacă o mamă însărcinată atingea o anumită parte a corpului în timp ce privea o eclipsă, copilul urma să fie însemnat pe viață. De la o cultură la alta, semnele de pe corpul copiilor au căpătat semnificații diverse și greu de explicat.
În Orient și India, unde credința în reîncarnare este o religie, semnele din naștere sunt legate de viețile anterioare. Petele diforme și colorate puternic erau asociate cu păcate din trecut, pe care sufletul trebuie să le ispășească în această viață. Superstițiile spun că aceste semne ar putea fi cicatrici ale trupului din viața anterioară sau semne ale unor mari suferințe sufletești. În schimb, alunițele frumoase, care adaugă farmec feței, sunt semne de viață lungă, prosperitate și căsnicie fericită. În cultura indiană, femeile își împodobesc fruntea cu alunițe false din praf de aur sau henna, conform unica.ro.
Superstițiile legate de semnele din naștere s-au păstrat nealterate de-a lungul secolelor și s-au îmbogățit în timpurile moderne cu simboluri noi. De exemplu, în Occident se crede că bebelușii capătă pete de culoarea cafelei cu lapte pe față pentru că mamele lor au consumat prea multă cafea sau ciocolată în timpul sarcinii. În credința populară românească, se spune că tinerele însărcinate nu trebuie să fure, altfel copiii lor vor fi „însemnați” pe nedrept. În Moldova, se avertizează că dacă o femeie însărcinată fură sau își duce mâna la față, copilul va purta pe chip însemnul lucrului furat. Femeia însărcinată trebuie să evite să privească oameni cu deformități, pentru a nu transmite aceste semne copilului. De asemenea, nu avea voie să mănânce un măr început de altcineva, altfel copilul apărea cu un semn ca o mușcătură pe față.