Editorialist The Atlantic: Luna de miere cu Occidentul, de care s-au bucurat liderii Ucrainei, nu va dura

În următoarele luni, relațiile dintre conducerea Ucrainei și susținătorii săi externi se vor încorda, de vină fiind criza economică exacerbată de război, scrie analistul Andrew Exum într-un editorial publicat în The Atlantic.

Analistul american este de părere că că sprijinul occidental a atins acum vârful și că ”luna de miere dintre liderii ucraineni și Occident nu va dura”.

Andrew Exum, fost ofițer în armata americană, fost secretar adjunct al Apărării pentru politica din Orientul Mijlociu, din 2015 până în 2017, este unui din colaboratorii prestigioasei publicații The Atlantic.

Exum  apreciază că războiul din Ucraina va rămâne în istorie pentru rapiditatea și curajul cu care europenii și americanii au furnizat armament țării invadate de Rusia. Spre deosebire de un alt conflict similar provocat de Kremlin, invadarea Finlandei în iarna dintre 1939 și 1940, când puterile vestice au ezitat mult și au furnizat doar sprijin simbolic, acum Kievul a primit direct arme letale.

De asemenea, Exum subliniază că politica în timpul războiului civil din Siria a fost una de evitare a oricărui deces în rândul rușilor ”de frica izbucnirii celui de-al Treilea Război Mondial”, reprezintă un prag care a fost depășit.

”Astăzi, însă, trimitem unele dintre cele mai avansate sisteme de arme antitanc și antiaeriene ucrainenilor cu scopul dedicat de a ucide cât mai mulți ruși”, subliniază analistul.

Felul în care au reacționat statele lumii la războiul din Ucraina diferă mult și față de conflictele militare anterioare ale Rusiei – cel declanșat în 2008 în Georgia și cel din 2014 din estul Ucrainei.

Dar toată această situație se va schimba, este de părere Andrew Exum, întrucât nu sunt semne că războiului se va încheia curând, astfel că Ucraina va continua să ceară sprijin. Iar ”administrația Biden este tot mai reticentă în a oferi acest ajutor și este greu de crezut că alte țări vor merge mult mai departe decât americanii”, susține analistul american.

Unul dintre motivele principale pentru această reticență provine din costurile economice ale războiului, care încep să preocupe serios factorii de decizie politici americani și europeni.

Inflația din zona euro este de până la 8,1% pentru acest an, în timp ce în Statele Unite, a ajuns la un maxim al ultimelor patru decenii. Economiștii de top se tem de o recesiune anul viitor, în timp ce mediul de afaceri se îngrijorează că ar putea ajunge mai devreme.

”Războiul lui Putin împotriva Ucrainei nu a provocat toate aceste probleme în economia globală, dar cu siguranță le-a accentuat și a jucat un rol imens în dificultățile pe care suntem pe cale să le resimțim în aprovizionarea globală cu alimente”, precizează analistul.

O criză economică puternică este tărâmul perfect pentru creșterea populismului. Iar liderii occidentali vor avea dificultăți în a se confrunta și cu presiunea economică, și cu cea politică, pe fondul războiului, lucru care va complica discuțiile între Kiev și sponsorii externi, crede Exum.

Analistul crede că un armistițiu la începutul toamnei ar putea fi primit bine și de ucraineni, și de ruși.

”Ucraina ar putea decide că, deși un armistițiu nu e o soluție finală acceptabilă, i-ar permite totuși s-și refacă forțele și s-și întărească apărarea. Iar liderilor ruși le-ar da timp să cântărească efectul sancțiunilor impuse de Occident. Și pentru statele vestice, o întrerupere a conflictului ar reprezenta o binevenită perioadă de liniște”, conchide analistul militar american.