28.3 C
București
miercuri, 28 iulie 2021

Oficial: au așteptat închiderea urnelor să anunțe prelungirea carantinei în Sibiu, Mediaș și alte cinci localități

Actualizare 22:35 După o zi întreagă în care nu au scos un cuvânt și nici nu s-au lăsat abordați, reprezentanții Instituției Prefectului Sibiu anunță că starea de carantină în municipiul Sibiu și alte cinci localități se prelungește.

Comunicatul care anunță prelungirea stării de carantină a fost emis la ora 22:32. ”Astăzi, 6 decembrie a.c. a avut loc ședința extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Sibiu. În cadrul ședinței, cu respectarea prevederilor art. 12 din Legea 136/2020 s-au aprobat 7 hotărâri care vizează solicitarea către Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenției de emitere a Ordinului Comandantului Acţiunii pentru prelungirea cu 7 zile, începând cu data de 07.12.2020 ora 05:00, a măsurii de carantină zonală în Municipiul Sibiu, localitatea Șelimbăr, orașul Cisnădie, orașul Tălmaciu, Municipiul Mediaș, orașul Avrig și localitatea Orlat”, este textul comunicatului de presă. În care se mai face referire că textele hotărârilor vor fi publicate pe site-ul instituției.

Știre inițială: Starea de carantină instituită și, în unele cazuri, prelungită se încheie în toate localitățile județului Sibiu, cu excepția satului Mârșa, începând cu ora 05:00 a zilei de luni. Cu toate acestea, duminică după-amiaza nimeni dintre oficialități nu știa sau nu voia să spună dacă va mai fi ori nu prelungită starea de carantină.

Instituită pentru două săptămâni și, mai apoi, prelungită cu încă una, măsura de carantină zonală instituită asupra municipiului Sibiu, Șelimbărului, Cisnădiei și orașului Tălmaciu se încheie luni dimineața, la ora 05:00. La fel, la aceeași oră expiră termenele de instituire a carantinei și în Mediaș, Avrig și Orlat, localități pentru care această măsură a fost impusă în urmă cu două săptămâni din cauza creșterii numărului de cazuri de Covid-19.

Singura localitate în carantină rămâne satul Mârșa, unde această măsură a fost instituită pentru 14 zile începând cu ziua de 30 noiembrie (adică până pe 14 decembrie).

Nimeni nu știe ce și cum
Dacă gestionarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 a ajuns la un nivel care nu mai necesită măsura carantinei zonale în localitățile mai sus enumerate este o întrebare care nu și-a găsit răspunsul în rândul autorităților în cursul zilei de duminică.

”Pe acest subiect, Instituția Prefectului este voce unică și va comunica deciziile care vor fi luate”, este răspunsul pe care, sub diferite forme, Turnul Sfatului l-a primit de la mai mulți membri importanți ai Comitetului județean pentru situații de urgență. Răspunsurile au fost obținute în cursul zilei de duminică, în condițiile în care până acum, Instituția Prefectului nu a anunțat nicio informație pe acest subiect.

Contactat de Turnul Sfatului, prefectul Mircea Crețu – șef al Comitetului județean pentru situații de urgență și, totodată, ”vocea unică” pe subiectul pandemiei de Covid-19 în acest județ – nu a dorit să ofere nicio informație pe acest subiect.

Această lipsă de reacție pe subiectul măsurii carantinei, dar și al altor eventuale restricții care rămân în vigoare este manifestată și față de celelalte instituții angrenate în gestionarea pandemiei, potrivit informațiilor Turnul Sfatului. Cum ar fi autoritățile responsabile de filtrele instituite pentru verificarea măsurii carantinei. Sau cele responsabile de monitorizarea evoluției SARS-CoV-2. ”Alegerile”, ridică din umeri specialiștii consultați de Turnul Sfatului pe subiectul lipsei de comunicare pe subiectul măsurii carantinei în Sibiu.

Carantina mai rămâne pe timp de noapte
În actualul context, printre restricțiile care mai rămân în vigoare sunt cele adoptate la nivel național la începutul lunii noiembrie: circulația pe timp de noapte (între orele 23:00 și 05:00) este restricționată cu excepția câtorva situații trecute în mod obligatoriu pe o declarație pe proprie răspundere, masca de protecție este obligatorie peste tot în spațiul public, iar programul magazinelor se încheie la 21:00. Și aceste măsuri luate la nivel național au drept termen ziua de 9 decembrie 2020.

Între orele 05:00 și 23:00, circulația mai este permisă doar pentru următoarele motive

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;

c) deplasări în afara localităților a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.

Unde suntem?
În contextul în care autoritățile consideră că cel mai riscant scenariu (roșu) este cel în care incidența noilor cazuri la mia de locuitori depășește cifra trei în ultimele 14 zile, în municipiul Sibiu ultimele calcule făcute publice anunțau o incidență de 8,39 de noi cazuri la mia de locuitori în ultimele două săptămâni. 8,30 era în Șelimbăr (conform datelor anunțate vineri) și 6,95 în municipiul Mediaș. Citește aici mai multe informații despre ultimele date referitoare la rata de infectare în localitățile județului Sibiu.

Viorel Iliescuhttps://viorel.ro
Fondatorul ziarelor All for Romania si The Press, marketing manager al Agentiei de Presa A.M. Press si fondator al CloudX Digital Agency.

Stiri recente

Articole platite

Articole recomandate