Bunicii îmi povesteau că pe ei iarna nu i-a luat niciodată prin surprindere. Nu! Deși NU aveau școală, facultăți sau doctorate, bunicii noștri știau întotdeauna că iarna va veni și se pregăteau din timp pentru asta: își tăiau lemne de foc, făceau provizii consistente de alimente și pregăteau hainele groase. Că doar nu erau personaje din deja supra-cunoascută fabulă ”Greierele și furnica” de La Fontaine.

Dacă ar fi cazul să adaptăm, totuși, această fabulă la realitatea actuală din România, furnicile ar fi românii simpli, oamenii care se așteaptă să ningă încă din noiembrie-decembrie. Rolul de greiere l-ar avea autoritățile publice locale care au drept responsabilitate contractele de deszăpezire și bineînțeles puterea prin care pot decide să ÎNCHIDĂ România la fiecare ninsoare. De ce? Poate îi sperie zăpada și frigul.

Soluția? Să ÎNCHIDEM România! Da, la fiecare ninsoare se închid școlile, instituțiile publice, transportul public, drumurile județene și puținele autostrăzi existente. În viziunea lor, probabil singura zăpadă acceptabilă este cea din cunoscutele stațiuni de ski, de pe munții din Elveția.

Chiar dacă temperaturile sunt normale pentru această perioadă și ninsoarea la fel, autoritățile se sperie de titlurile televiziunilor și ale ziarelor care titrează mare: ”iadul alb”, ”apocalipsa albă” sau ”urgia albă”.

NU, e doar iarnă! E normal să ningă o zi, două sau chiar nouă. În curând cele 4 anotimpuri vor fi primavară, vară, toamnă și ”iadul alb”. Admirăm țările nordice precum Norvegia și Finlanda pentru infrasctructură și pentru sistemul educațional, dar noi lăsăm copiii să stea o săptămână acasă pentru că a nins și nu deszăpezim drumurile cu zilele. În Finlanda, temperatura media anuală este de -17 grade Celsius, în timp ce temperatura medie în România este de 11 grade. Dacă alte țări nu ”se închid”, noi de ce o facem?

Haideți să nu ne mai speriem de fiecare ninsoare, ci să ne bucurăm de ea! Sincer, așa cum se mai bucură doar copiii.

Nu mai închideți România! Distribuie dacă ești de acord!