15.5 C
București
marți, 18 mai 2021

OMS a anunțat ce se întâmplă cu imunitatea colectivă în 2021. „Lumea trebuie să aibă răbdare”

Un anunț neliniștitor vine din partea OMS, care face precizări cu privire la imunitatea colectivă contra COVID-19, pentru anul 2021. În pofida faptului că foarte multe țări au început campaniile de vaccinare, încă nu se va atinge imunitatea colectivă. Așadar, este foarte important să respectăm în continuare măsurile de protecție.

În cazul bolilor transmisibile, cum este și cazul noului coronavirus, premisa este că imunitatea colectivă care permite ca o pandemie să fie sub control și, în cele din urmă, eradicată, necesită ca circa 70% din populație să fie protejată. Aceasta se poate obține fie în urma vaccinării, fie în urma unei infecții avute anterior. În prezent, simulările și studiile arată că încă mai avem de lucru în privința controlării pandemiei de coronavirus.

Imunitatea colectivă contra COVID-19 nu va fi atinsă anul acesta, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Și aceasta cu toate că vaccinurile au început să fie distribuite în numeroase ţări.

„Nu vom ajunge la imunitatea colectivă în 2021”, a spus responsabilul ştiinţific al OMS Soumya Swaminathan în timpul unei informări de presă la Geneva. Ea a subliniat importanţa continuării aplicării măsurilor de protecţie precum distanţarea fizică, spălarea pe mâini şi purtarea măştii pentru a controla pandemia.

Oficialul OMS a apreciat „progresele incredibile” făcute de oamenii de ştiinţă care au reuşit să dezvolte nu unul, ci mai multe vaccinuri sigure şi eficace împotriva noului virus în mai puţin de un an. Şi a subliniat că lupta cu pandemia „durează”, potrivit The Guardian.

Lumea trebuie să aibă răbdare
Totodată, oficialul OMS a precizat că acest proces este anevoios și durează deoarece este vorba de un proces care se derulează la scară planetară. Așadar, vorbim de miliarde de persoane care trebuie imunizate, iar acest lucru nu se poate face peste noapte.

„Durează producţia de doze, şi nu vorbim doar de milioane, ci de miliarde”, a punctat ea, făcând apel la populaţia lumii să „aibă răbdare”. Swaminathan a dat asigurări că vaccinurile vor ajunge în toate ţările.

„Între timp, nu trebuie să uităm de măsurile de protecţie, care funcţionează”, a spus responsabilul ştiinţific din cadrul OMS.

Potrivit acesteia, este necesar ca toate sistemele publice de sănătate să prevină răspândirea virusului cel puțin pentru anul în curs.

Anchetă OMS, în China, cu privire la originea SARS-CoV-2
Echipa de experţi de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) însărcinată să ancheteze cu privire la originea noului coronavirus SARS-CoV-2 care era aşteptată în China săptămâna trecută urmează să-şi înceapă misiunea joi, a anunţat luni Ministerul chinez al Sănătăţii, relatează AFP.

Această vizită ultrasensibilă pentru Beijing – care respinge orice responsabilitate în pandemia COVID-19, soldată cu 1,9 milioane de morţi în lume – era programată iniţial săptămâna trecută, însă a fost anulată în ultimul moment din cauză că echipa de anchetatori nu a obţinut toate autorizaţiile din partea guvernului chinez.

„În urma unor discuţii, echipa de experți ONU (…) vine în China la 14 ianuarie în vederea unor inspecţii. Ei vor efectua cercetări comune împreună cu cerecetători chinezi cu privire la originea COVID-19”, precizează într-un scurt comunicat Ministerul chinez al Sănătăţii.

Beijingul nu a dat detalii cu privire la desfăşurarea vizitei, însă anchetatorii ONU urmează să fie plasaţi în carantină la sosirea pe teritoriul chinez. În altă ordine de idei, responsabilii OMS au reiterat că imunitatea colectivă nu va fi atinsă în 2021.

Viorel Iliescuhttps://viorel.ro
Fondatorul ziarelor All for Romania si The Press, marketing manager al Agentiei de Presa A.M. Press si fondator al CloudX Digital Agency.

Stiri recente

Articole platite

Articole recomandate