Aproximativ 75% dintre utilizatorii de Internet, care efectueaza o cautare folosind motorul Google, nu trec mai departe de prima pagina cu rezultate afisate. Astfel, serviciile de optimizare SEO oferite de o agentie de marketing digital reprezinta asul din maneca multor antreprenori online sau detinatori de website-uri.
Dar optimizarea SEO, despre care multi dintre noi au auzit intr-un fel sau altul, nu reprezinta o simpla activitate, unica, ci desemneaza, mai degraba, un intreg proces. Acest lucru se traduce prin: analiza, planificare, activitati on-page si off-page, alaturi de monitorizare permanenta.
Totusi, termenul care defineste cel mai bine acest proces este „continuitate”. Cu alte cuvinte, imbunatatirea traficului organic si aparitia rezultatelor aferente, cum ar fi cresterea ratei de conversie, nu se vor petrece peste noapte.
O medie statistica indica faptul ca, in functie de bugetul alocat pentru procesul de optimizare SEO, de efortul depus si eficacitatea strategiei implementate, poate dura intre doua si sase luni pana cand primele rezultate vor incepe sa apara.
Ulterior, continuand actiunile de optimizare SEO, cresterea traficului organic va fi una exponentiala. Site-ul respectiv va urca in topul SERPs (paginile cu rezultate Google), ajungand treptat pe primele pozitii pentru cuvintele cheie targetate.
Continuitatea, insa, pe langa consecventa, presupune si: adaptare la noile trenduri, o atitudine proactiva, precum si capacitatea de reactie la schimbari sau diverse provocari ale domeniului.
Spre exemplu, in urma cu aproximativ 5 ani, Google a anuntat un nou update major, care astazi se dovedeste a fi destul de nociv site-urilor neoptimizate pentru varianta mobile.
Odata cu primele implementari ale acestui update, care au debutat in luna martie a anului 2020, Google a inceput sa foloseasca indexarea mobile-first pentru a determina rezultatele atat pentru versiunea mobile, cat si cea desktop a unui site.
Anterior, Google indexa o varianta de mobil si o varianta de desktop, folosind-o pe fiecare in parte pentru a determina pozitionarea in cadrul paginilor cu rezultate.
Viteza cu care se incarca un site capata, astfel, mai multa importanta in urma acestui update. Pe cale de consecinta, scrisul si elementele grafice afisate pe mobil trebuie sa fie usor de parcurs, dar si placute ochiului.
In caz contrar, daca site-ul se incarca greu si este obositor din punct de vedere vizual, utilizatorul va parasi pagina imediat, iar bounce rate-ul va creste. Acest detaliu ii va transmite lui Google semnale negative legate de UX-ul site-ului (User Experience).
Iata, asadar, cum poti imbunatati simplu si rapid experienta utilizatorilor mobile din punctul de vedere al continutului SEO:
- Foloseste fonturi mari, de cel putin 14 pixeli, precum si paragrafe scurte, formate din aproximativ doua propozitii. Acestea ar trebui sa aiba in jur de 60-70 de caractere, fiecare.
- Insereaza cate o imagine reprezentativa la fiecare 300-400 de cuvinte de text. Imaginile vor capta atentia userului si il vor retine pe site mai mult timp, indiferent ca vorbim de versiunea mobile sau desktop.
- Linkurile interne necesita mai multa atentie, intrucat acestea determina navigabilitatea pe mobil. Aceste linkuri, in procesul de optimizare SEO, pot creste substantial timpul petrecut pe site (daca sunt plasate cum si unde trebuie).