Viktor Orban răspunde cererilor preşedintelui Zelenski: Nu corespund intereselor Ungariei

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a respins cererile formulate de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la Consiliul European, întrucât acestea nu corespund intereselor Ungariei, a declarat  purtătorul de cuvânt al lui Orban, Bertalan Havasi, citat de MTI.

Preşedintele Zelenski a cerut Ungariei să voteze în favoarea extinderii sancţiunilor impuse Rusiei şi asupra sectorului energetic, cu interdicţia de a se achiziţiona gaze şi ţiţei rusesc, precum şi de a autoriza livrările de arme prin teritoriul său.

Viktor Orban a respins ambele cereri, a comunicat purtătorul de cuvânt al premierului ungar, Bertalan Havasi.

”Ungaria vrea să rămână în afara războiului şi nu va permite transporturilor de arme să traverseze teritoriul său şi nici nu va trimite arme în Ucraina”, a mai afirmat acesta.

”Oprirea livrărilor de ţiţei şi gaze ar însemna ca familiile ungare să fie obligate să suporte costurile războiului. Aproximativ 85% dintre gospodăriile din Ungaria folosesc gaze pentru încălzire, iar 64% din importurile de ţiţei ale Ungariei vin din Rusia.

Ar fi nevoie de trei sau patru ani de pregătiri pentru ca rafinăriile de ţiţei să proceseze petrol primit dintr-o altă sursă, iar infrastructura fizică pentru a primi volumul actual de gaze naturale din altă parte nu există încă”, a afirmat şeful de presă al lui Orban.

”Vom continua să ne opunem extinderii sancţiunilor la adresa sectorului energetic rusesc în toate forumurile internaţionale”, a afirmat acelaşi purtător de cuvânt.

Refuzul guvernului Ungariei faţă de cererile lui Zelenski a fost confirmat separat  şi de purtătorul de cuvânt al executivului de la Budapesta, Zoltan Kovacs.

Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a reacţionat de asemenea vineri la demersul lui Zelenski, afirmând că înţelege că, pentru preşedintele ucrainean, cel mai important lucru este siguranţa poporului Ucrainei, dar a adăugat că pentru guvernul de la Budapesta ”cel mai important lucru este securitatea ungurilor”, potrivit EFE.

Pe de altă parte, Budapesta face tot ce poate pentru a-i ajuta pe cei care fug din calea războiului şi oferă ajutor umanitar, a spus Havasi. Până joi, aproximativ jumătate de milion de refugiaţi au sosit în Ungaria, iar guvernul ungar a trimis Ucrainei ajutoare în valoare de 2 miliarde de forinţi (aproximativ 5,4 milioane de euro), a mai spus Havasi.