Orice om care a depășit vârsta de 40 de ani ar trebui să bea zilnic o cană cu CEAI de COADA-CALULUI

Terapeuta austriacă Maria Treben, autoarea renumitei cărți „Sănătate din Farmacia Domnului” citează recomandarea preotului Kunzle ca persoanele care au ajuns deja la o vârstă, să consume în fiecare zi câte o ceașcă de ceai de coada-calului. Acest ceai minunat ajută la soluționarea multor probleme asociate vârstei înaintate: dureri de oase, dureri de mușchi, nevralgii.

Coada-Calului „Este o măsură de apărare față de îmbolnăvirile de gută, de reumatism sau împotriva tendinței de epuizare”. Coada-calului – proprietăți și utilizări Are efecte remineralizante, datorită conținutului bogat în minerale. Coada-calului este una din cele mai bune surse de siliciu organic, un compus esențial pentru repararea țesuturilor osoase, menținerea tăriei oaselor, pentru sănătatea cartilajelor și prevenirea osteoporozei. În medicina tradițională este folosită ca diuretic în tratatamentul pietrelor la rinichi și a infecțiilor urinare. Ajută de asemenea la prevenirea formării de calculi vezicali. Studiile recente au demonstrat utilizările acestei plante în tratamentul cancerului. Are proprietăți anti-tumorale remarcabile și antioxidante, prin care inhibă creșterea celulelor canceroase.

De asemenea, cercetările realizate în ultimii ani au arătat că această plantă are efecte hepatoprotectoare, fiind utilizată în medicina orientală pentru tratarea hepatitei. Coada-calului inhibă creșterea nivelului de colesterol și trigliceride.

Datorită siliciului, coada-calului favorizează absorbția și utilizarea calciului de către corp și previne formarea de depozite de grăsime în artere, prevenind astfel unele boli cardiovasculare. Are de asemenea efecte anticonvulsive și sedative.

Alte recomandări: – anemie, debilitate generală

– epuizare – leziuni ale plămânilor (tuberculoză, emfizem pulmonar)

– incontinență urinară – uretrită, cistită cu hematurie

– hemoragii (nazală, bucală, vaginală)

– sângerări menstruale abundente

– dureri în gât, sângerări gingivale, ulcerații bucale (sub formă de gargară)

– fracturi, luxații, răni, probleme ale pielii (sub formă de comprese)

– diaree, dizenterie, sângerări intestinale

– intoxicații cu plumb

– gută, artrită, reumatism

Cura cu ceai de coada-calului La o cană de apă clocotită se folosește 1 linguriță de cu vârf de coada-calului uscată. Se lasă la infuzat 30 de secunde, apoi se strecoară. Se bea câte 1 cană de ceai pe zi, cu înghițituri rare. Pentru efecte maxime, se recomandă ca planta să fie culeasă direct din natură. În scop medicinal, coada-calului se folosește în stare uscată. O cură nu trebuie să dureze mai mult de 3 săptămâni. Coada-calului are la început o tulpină maro, după care crește asemenea unui brăduț mic. Se culege vara. Precauții Oamenii de știință recomandă publicului larg să folosească această plantă doar sub formă de produse standardizate, controlate, din farmacii sau magazinele naturiste. Asta deoarece este foarte greu să faci diferența între speciile sigure și speciile periculoase. De pildă, specia Equisetum palustre, cunoscută și sub numele de barba-ursului este toxică și nu trebuie consumată intern.