Paine traditionala cu maia. Reteta sanatoasa pe care o poti prepara acasa

Acum 1500 de ani i.H., s-a descoperit ca simplul amestec de faina si apa, in contact cu aerul, incepe sa fermenteze si sa creasca, iar atunci cand maiaua a fost adaugata la aluatul obisnuit a rezultat o paine extrem de gustoasa si sanatoasa. In prezent, painea cu maia este din ce in ce mai apreciata de romani datorita gustului, dar si a faptului ca este mult mai naturala si mai sanatoasa, in comparatie cu cea facuta din aluat dospit de drojdie. Maiaua se mai numeste si drojdie naturala, drojdie salbatica, plamadeala, sau bash.

Ce este „maiaua”?
Maiaua este un agent de fermentare si dospire, ce ia nastere natural, numai din faina si apa. Aceasta difera de drojdia clasica prin faptul ca fermentii iau nastere natural, in urma contactului microorganismelor din faina integrala cu apa, in anumite conditii de temperatura si umiditate.

Singurul „dezavantaj”al acesteia este timpul foarte mare de obtinere. Procesul obtinerii de maia naturala poate dura si cateva zile, insa odata obtinuta maiaua, aceasta se poate intretine si folosi pentru zeci de paini viitoare, aluat de pizza, cozonaci etc.

Reteta simpla de paine traditionala cu maia – Procesul este simplu, dar trebuie sa te inarmezi cu multa rabdare. De indata ce maiaua este gata, procesul de preparare a painii va fi mult mai simplu.

Ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 250 g de faina integrala de grau sau secara
  • 150-200 ml de apa

Se amesteca faina cu apa pana se obtine un aluat moale. Nu este recomandat sa adaugi drojdie din comert pentru a stimula cresterea. De asemenea, nu se recomanda nici sare in acest proces pentru ca este conservant si va opri cresterea drojdiilor naturale si bacteriilor.
Este recomandat ca maiaua sa fie facuta intr-un bol inalt, cu gura mica (de exemplu un borcan).
Se acopera bolul cu folie si se lasa la temperatura camerei. A doua zi, aluatul incepe sa fermenteze, sa-si schimbe culoarea, sa apara bule la suprafata. In a treia zi de arunca partea de sus si se adauga peste 125 g de faina si 75-100 ml de apa si se amesteca din nou pentru a obtine un aluat la fel ca prima data. Se acopera si se lasa in pace pentru inca o zi. Abia in a cincea zi aluatul ar trebui sa inceapa sa creasca. Continua sa-l „hranesti” cu faina si apa odata la doua zile, ca mai sus, mereu aruncand partea de sus. Nu trebuie sa intri in panica daca incepe sa miroasa urat. In timp, dupa mai multe etape de „hranire”, culturile de microorganisme se vor stabiliza si mirosul va deveni mai placut. In momentul in care aluatul se dubleaza in volum in 6-8 ore de la ultima hranire, inseamna ca maiaua este gata si o poti pastra la frigider, „hranind-o” cu apa si faina o data la 3-4 zile si folosind-o ca sa faci paine pentru tot restul vietii. (Sursa: retetelemeledragi.com)

Atentie!

 » Sursa: culinar.bzi.ro