Tratamentul cu paracetamol sau prezența câinilor, printre potențialii factori de declanșare a hepatitei cu cauze necunoscute

Datele colectate de experții în sănătate publică din Marea Britanie, după mai multe interviuri cu părinții și din chestionare trimise familiilor copiilor afectați de hepatita cu cauze necunoscute, relevă faptul că aceasta ar putea fi legată de un tratament cu paracetamol sau de prezența cânilor în familie sau a contactului cu aceștia.

Datele oficiale arată că 163 de copii din Marea Britanie au contractat boala, 11 dintre aceștia având nevoie de un transplant de ficat.

În trei sferturi dintre aceste cazuri, copiilor le-a fost administrat un tratament cu paracetamol înainte de declanșarea bolii. O mică parte dintre aceștia au raportat consumul de ibuprofen și niciunul consumul de aspirină, scrie The Sun.

Doctorul Meera Chand, medic infecționist, atrage atenția că părinții ar trebui să fie atenți încă de la primele simptome, scrie The Sun.

”În special la icter, dacă apare o nuanță galbenă în albul ochilor, contactați imediat medicul! Investigațiile noastre continuă să sugereze că există o asociere cu adenovirusul, iar studiile noastre testează această asociere în mod riguros”, spune ea.

”De asemenea, cercetăm și alți factori, inclusiv infecția anterioară cu SARS CoV 2 și lucrăm îndeaproape cu partenerii noștri academicieni pentru a înțelege mecanismul leziunilor hepatice la copiii afectați”, a mai spus medicul.

Hepatita este o inflamație a ficatului, de obicei cauzată de virusul Hepatitei A, B, C, D sau E. Niciunul dintre copiii din Marea Britanie nu a fost testat însă pozitiv pentru aceste tulpini și niciunul nu este considerat a fi imunocompromis.

Simptome
îngălbenirea pielii sau a părții albe a ochilor (icter)
urină închisă la culoare
fecale de culoare deschisă
piele iritată
dureri musculare și articulare
febră
stare generală proastă
oboseală neobișnuită
pierderea poftei de mâncare
dureri de burtă