Paradoxuri marca Laura Codruta Kovesi

Referitor la prima ancheta dintre cele aproape 20, care o vizeaza pe Laura Codruta Kovesi, e interesant de observat din capul locului existenta unor situatii de tip paradoxal. Dintre care voi dezvolta doar doua. Si anume statutul ei de suspect, care se poate transforma cu rapiditate in statut de inculpat, si tipurile de reactie in plan intern si in plan extern, care insotesc investigatiile Sectiei speciale care ii ancheteaza pe procurorii care au savarsit derapaje grave.

Aparent, faptul ca doamna Kovesi este cercetata penal nu ar trebui sa reprezinte vreun fapt senzational. In definitiv, inaintea ei si chiar cu contributia ei directa, au fost cercetati penal procurorul general al Romaniei, seful structurii anti-mafia – o structura mai mare si mai importanta decat DNA – un adjunct al procurorului general, care de altfel a si fost condamnat, un judecator de la Inalta Curte, umflat de DNA chiar din sala de tribunal si un judecator al Curtii Constitutionale. Am dat doar cateva exemple, rezumandu-ma exclusiv la persoane, unele mai importante decat Laura Codruta Kovesi, care provin din acelasi sistem. De aceea este absolut uimitor ca, spre deosebire de toate situatiile anterioare, pentru prima data exista sansa acum, ca o ancheta sa se desfasoare in parametri normali in respect fata de prevederile Codului penal si Codului de procedura penala si in raport cu drepturile si libertatile fundamentale ale omului. Ironia sortii, o ironie foarte groasa, face ca exact personajul care a calcat in picioare cu cinism de-a lungul unei lungi perioade de timp drepturile procesuale ale celor anchetati – si este vorba de mii si mii de persoane – sa fie primul subiect cat de cat cunoscut, care beneficiaza de noile prevederi legislative. Impotriva carora s-a pronuntat in mod constant. Laura Codruta Kovesi are sansa de a beneficia de o ancheta corecta si de un proces corect, daca impotriva ei va fi depus un rechizitoriu, un proces in care nu va mai interfera „campul tactic” al Serviciului Roman de Informatii.

Al doilea paradox este tipul si amploarea reactiilor in plan intern si extern. Niciodata pana la Laura Codruta Kovesi nu au existat reactii atat de violente contra sistemului judiciar si de solidarizare cu persoana supusa anchetei, desi, asa cum am aratat mai sus, au fost cercetate si alte persoane cu un un rang la fel de important sau chiar mai important in sistem. Ca sa nu mai vorbim de prim-ministrii anchetati, de viceprim-ministri, de ministri, de primari ai unor importante orase, de senatori si deputati. Nicicand si pentru nimeni nu a fost organziat vreun miting si nici nu au existat initative scelerate de tipul celei lansate de domnul Iulian Fota, care propune, nici mai mult nici mai putin decat proteste cu lumanari, dupa modelul Laszlo Tokes, la domiciliul doamnei Laura Codruta Kovesi.

Ca sa nu mai vorbim de reactia stupefianta a presedintelui Romaniei, care, desi a calarit un intreg val de acte de represiune, carora le-au cazut victime nenumarate personalitati din politica, din economie, din armata, din presa,

 » Sursa: bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !