Descoperire arheologică extraordinară sub pardoseala catedralei Notre Dame din Paris

Săpăturile arheologice efectuate sub catedrala Notre Dame din Paris, în cadrul lucrărilor de reconstrucție a edificiului, au scos la iveală o comoară extraordinară – statui, sculpturi, morminte și piese dintr-un paravan original datând din secolul al XIII-lea, relatează The Guardian.

Descoperirile includ mai multe morminte antice din Evul Mediu și un sarcofag de plumb, îngropat în inima monumentului devastat de incendiul din 2019. Experții francezi au catalogat descoperirea ca fiind ”extraordinară și emoționantă”.

”Am descoperit toate aceste bogății la doar 10-15 de centimetri sub plăcile de pardoseală. A fost total neașteptat. Sunt piese excepționale care documentează istoria monumentului.

A fost un moment emoționant. Dintr-o dată am găsit câteva sute de piese, de la fragmente mici la blocuri mari, inclusiv mâini, picioare și fețe sculptate, decorațiuni arhitecturale și plante. Unele dintre piese erau încă colorate”, spune Christophe Besnier, cel care a condus echipa științifică pentru săpături.

Descoperirea arheologică a fost făcută publică de Institutul Național de Arheologie din Franța.

O echipă a institutului a fost chemată să efectueze săpături sub o secțiune a podelei catedralei, înainte ca o schelă de 100 de metri înălțime de 600 de tone să fie ridicată pentru a reconstrui turla monumentului, distrusă de incendiul din 2019.

Până acum, mai existau doar câteva bucăți din paravanul original de la Notre Dame, o despărțire ornamentală între cor și naos care separa clerul și corul de congregație.

Unele dintre acestea sunt în depozitele catedralei, în timp ce altele sunt expuse la Luvru. În bisericile catolice, majoritatea paravanelor au fost înlăturate în timpul Contrareformei din secolele al XVI-lea și al XVII-lea.

Restul paravanului de la Notre Dame pare să fi fost îngropat cu grijă sub podeaua catedralei în timpul restaurării clădirii de către Eugène Viollet-le-Duc – cel care a adăugat celebra turlă – la mijlocul secolului al XIX-lea.

Una dintre cele mai neobișnuite piese este o sculptură, găsită intactă, a unui cap uman, despre care se crede că este o reprezentare a lui Isus.

Experții cred că sarcofagul de plumb conține trupul unui înalt prelat al bisericii, care ar putea data din secolul al XIV-lea.

O cameră introdusă în sicriu a scos la iveală rămășițe de plante sub capul defunctului, alături de păr și fragmente de pânză, dar nu există o placă pe baza căreia să se poată face o identificare.

Dominique Garcia, președintele institutului arheologic, a spus că vor fi făcute examinări suplimentare, inclusiv teste ADN.

”Un sarcofag care conține un corp uman nu este un obiect arheologic. Acestea sunt rămășițe umane și, atunci examinăm sarcofagul și analizăm corpul și alte obiecte din interior, trebuie să facem acest lucru cu respect”, a spus el.

El a spus că nu a fost luată nicio decizie cu privire la locul unde vor fi reîngropate rămășițele pământești după finalizarea testelor.

”Este posibil să fie reîngropat undeva în catedrală”, a explicat el.