Paul Ciuci a povestit cine este muza din spatele celebrei piese ”Fata din vis” a trupei Compact

Paul Ciuci, solistul trupei Compact, a povestit într-un interviu la Radio România Actualităţi cum a apărut ideea piesei „Fata din vis“ şi cum sunau iniţial versurile acesteia.

”A fost predestinat să aleg acest nume: ”Fata din Vis”. Nu l-am căutat, pur şi simplu mi-a venit în minte”, povesteşte artistul.

”Ţin minte că era noiembrie şi era foarte frig. Anul 1978. Mergeam cu trenul, împreună cu tobosarul cu care cântam la vremea aceea, la trupa Telegraf. Nu eram încă la trupa Compact.

Am intrat în compartiment – era un bec chior, de 15w, cu o lumină gălbuie. Am ieşit la o ţigară pe culoar. Acolo era o fată, m-au frapat în primul rând pantofii ei albaştri. Imaginea aceasta mi-a atras atenţia: o fată cu pantofii albaştri…

Nu am întrebat-o cum o cheamă şi nici ea nu m-a întrebat pe mine dar am intrat amândoi în nişte discuţii de complezenţă. Ea a coborât la gara din Alba Iulia.

Tin minte că era foarte târziu şi era ceaţă, exact ca în filmele londoneze. M-a impresionat foarte tare întâlnirea asta, tocmai prin misterul ei. Nici nu ştiam de ce s-a întâmplat, cum a apărut fata aceasta în vagonul acela unde eram doar noi..

Peste câteva luni, am făcut prima schiţă la piesă şi m-am gândit, din nou, la fata din tren şi la faptul că a coborât la Alba Iulia. În acest oraş, există un cartier de blocuri denumit ”La Cetate”, acolo unde ea mi-a spus că locuia.

Iar versurile pe care le-am avut în minte au fost:

”În gara ce părea pustie

Ai coborât şi ti-am promis

Să vin la tine în cetate

S-aprind lumina ce s-a stins”

Dar am realizat că prea personalizez geografic întâmplarea şi atunci am renunţat la această strofă. Am schimbat totul şi am înlocuit cu alte versuri:

”Imi amintesc de tine

Stăteai in fata mea

A fost de-ajuns o privire

Ce n-o pot uita” – povesteşte Paul Ciuci.