PAVEL CORUT: “Nu va doriti imposibilul. Fiti fericiti cu ce aveti”

PAVEL CORUT ne dezvaluie acum drumul spre fericire. Reteta e simpla si se afla… in noi. Reguli simple

– Cateva din cartile dvs. contin adevarate retete de fericire. Cum ati ajuns la formula lor? Credeti ca ce e bun pentru dvs. e bun si pentru altii? Remediu universal?

– Sunt absolut sigur de eficienta metodelor descrise pe larg in volumele mele “Catre culmile succeselor. Formula fericirii” si “Secretele varstelor de aur”. Le-am testat pe propria persoana, pe propria familie, pe propriul grup de amici. Fericirea este o stare de spirit pozitiva, care poate fi stimulata si cultivata de fiecare din noi. Chiar daca trecem prin perioade critice, personal, ca individ, sau colectiv, ca societate, putem invata sa devenim fericiti, prin asumarea catorva reguli simple, pe care sa le integram constant in programul vietii noastre cotidiene. Este cert si demonstrat stiintific ca Dumnezeu ne-a inzestrat cu un organism care poseda toate mecanismele genetice, neuropsihice si hormonale necesare autovindecarii, regenerarii si intretinerii unei stari de echilibru psihosomatic. Din pacate, oamenii nu-si cunosc inca si nu-si folosesc tot potentialul ascuns. Am studiat operele unor mari savanti neurologi, psihiatri, psihologi si am sintetizat descoperirile lor, metode si tehnici de pozitivare, de acumulare a starii de bine si fericire. Nu trebuie sa prizam cocaina, sa turnam pe gat pahar dupa pahar de whisky sau sa facem abuz de antidepresive pentru a simti ca plutim deasupra lumii. Pe cat de deplina ni se pare aceasta voluptate, pe atat de ingrozitoare ni se va parea trezirea la realitate.

– Cum arata drumul cel mai scurt catre fericire?

– Organismul uman poate produce stimulenti ai fericirii mult mai puternici decat orice drog sintetic sau natural. De pilda, alergarea ritmica, timp de minimum 20 de minute, de trei ori pe saptamana, stimuleaza secretia de endorfine, ne reda buna dispozitie si ne stimuleaza imunitatea. Tradus chimic, aceasta inseamna ca organismul nostru produce hormonii tineretii (cand ne aflam in plenitudinea fortelor noastre fizice si psihoemotionale), ai dragostei si afectiunii, ai bunei dispozitii si calmului. Cultivarea unor pasiuni legate de mediul natural, cum ar fi lucrul in gradina, pomicultura, apicultura, ca si a celor legate de artele plastice, de muzica, de literatura, au efecte asemanatoare. Stimularea principalelor noastre organe de simt (vazul, auzul, mirosul, gustul si cel tactil – pipaitul) ne pot produce constelatii de mici bucurii si placeri. Practicarea aromoterapiei sau arderea, din cand in cand, a unor betisoare cu arome care ne plac, ascultarea sunetelor din natura, chiar fredonarea unor refrene preferate, o cina cu feluri de mancare simple sau rafinate, luata impreuna cu prietenii, mersul descult prin iarba, mangaierea copiilor sau a persoanelor dragi, caderea apei din dus pe piele etc. Fiecare om trebuie sa-si descopere propriul cod de placeri, sa-l foloseasca intens si sa se bucure din plin de ele (e vorba, se-ntelege, de placeri nevinovate, care nu implica afectarea fizica sau morala a altei persoane, a mediului inconjurator, a regulilor morale si etice etc).

O arma secreta: subconstientul

– Acest gen de fericire marunta pare mai accesibil oamenilor retrasi, iesiti la pensie sau care traiesc la tara. Ce fac insa cei care traiesc in orase “tentaculare” care ii storc de energie si le ofera, in schimb, nervozitate, frustrari, teama nejustificata, depresii?

– Exista leacuri si impotriva acestor agresori care ne intuneca fericirea. Un simplu exercitiu de respiratie, practicat constant, duce la atingerea starii numite “coerenta cardiaca” (inventat de marele psihiatru David Schreiber). Inspirati adanc, retineti aerul cateva secunde, expirati lent, apoi asteptati cateva secunde pana la o noua inspiratie. Imaginati-va ca inspirati direct prin inima un aer pur, care o scalda din toate partile, apoi imaginati-va cum la fiecare expiratie se elimina toate toxinele din organism. Constientizati senzatia de caldura ce se dezvolta treptat in piept.

Dupa ce o mentinem cel putin 30 de minute, putem face fata oricarei situatii stresante. Mai e, apoi, tehnica numita “integrare neuro-emotionala prin miscari oculare” (EMDR – “Eye Movement Desenitization and Reprocesing). Acest exercitiu urmareste stergerea urmelor unor traume emotionale din creierul limbic (emotional), pornind de la ideea ca fiecare organism poseda un mecanism de “digerare” a traumelor de intensitate mai mica. Cum se realizeaza EMDR concret? Prin miscarea globilor oculari catre stanga si dreapta, ca in timpul somnului cu vise. Dupa cateva minute de miscare a globilor oculari, imagini uitate de mult, insotite de traumele cu care s-au inregistrat, incep sa va apara in memorie. Ele va pot produce diverse sentimente: indignare, mila, revolta, usurare, accese de ras sau de plans. Lasati sistemul nervos sa se descarce dupa cum doreste: ras, plans, exprimarea in soapta a reactiilor etc. Dupa jumatate de ora de exercitii, puteti intrerupe miscarea ochilor.

Continuarea pe uti24.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !