Perle la Simulare Evaluare Nationala 2019: “Autorul face intentionat o groaza de figuri”

“Ne cerem scuze, dar merge si asa!” Acesta pare sa fie mesajul transmis elevilor, parintilor si celorlalti dascali de profesorii care au elaborat subiectele de limba romana, la simularea Evaluarii nationale.

Asta, dupa ce specialistii au semnalat o eroare grava, la unul dintre subiecte. Poezia unui poet german a fost trecuta pe foaie ca fiind scrisa de traducatorul ei. In timp ce autorii subiectelor au simulat competenta, cei care au corectat lucrarile au selectat diverse “perle”, care nu le fac cinste elevilor.

O eroare flagranta de proprietate intelectuala… asa au numit specialistii in cultura germana aceasta greseala din subiectul de limba romana. Poezia “Stai si asculti sub ramuri” a fost atribuita in mod fals scriitorului Stefan Octavian Iosif, in timp ce autorul real e unul dintre cei mai cunoscuti poeti germani. Originalul, pe care il vedeti aici scris cu litere gotice, se numeste “Noua primavara”.

Pusi in fata evidentei, reprezentantii Centrului National de Examinare si Evaluare, care au elaborat subiectele,  si-au cerut scuze pentru acest derapaj. Totusi, comunicatul precizeaza ca elevilor nu le-au fost cerute informatii referitoare la autor. Altfel spus, profesorii sugereaza ca “merge si-asa”, de vreme ce elevii de a opta nu au suferit niciun prejudiciu. Si, data fiind aceasta asumare partiala a greselii din partea dascalilor, ramane de vazut cat de sever vor taxa “perlele” din foile de examen.

La simularea de la romana, unii elevi de clasa a opta au scris ca:

“Poetul s-a cuibarit sub crengi, sta cuminte si asculta cum ninge.”

“Autorul face intentionat o groaza de figuri, ca sa fie clar cu ce stil tine.”

“Razele joaca” are sens figurant.

″In genul liric, scriitorii il fac pe cititor sa auda muzica, sa se uite la tablouri si sa planga.”

Alt elev se plange ca “Familia lexicala a cuvantului suflet este foarte saraca.” si crede ca “Rolul virgulei din constructia “Ah, nu-s valuri de zapada” este sa arate ca autorul geme.”

Altul desparte in silabe inutil enuntul, si greseste exact la cuvintele pentru care se acordau puncte.

Pentru elevii de clasa a saptea a fost primul test in conditii de presiune si supraveghere ale unui examen national. Si au aflat despre proba acum o luna… Reprezentantii Inspectoratului Bucuresti spun ca au colect

 » Sursa: bzi.ro