14.8 C
București
duminică, 13 iunie 2021

Permisul de conducere va putea fi obtinut de la o varsta mai mica in Romania

Conform ultimelor noutati din legislatia rutiera, permisul auto va putea fi obtinut de soferii profesionisti de la o varsta mai mica. Daca va intrebati cum s-a ajuns la aceste schimbari in legislatia din tara noastra, ei bine, trebuie sa stiti ca Romania a trebuit sa se alinieze la normele stabilite de Uniunea Europeana in acest domeniu.

Deocamdata vorbim doar despre un proiect de lege in care sunt prevazute aceste schimbari, insa cel mai probabil acesta va fi adoptat in perioada imediat urmatoare. Mai intai, proiectul trebuie aprobat de Guvern, dupa care va fi adoptat de Parlament. In cele din urma, legea va fi promulgata de presedintele Klaus Iohannis si publicata in Monitorul Oficial.

Ce categorii de permis sunt vizate de autoritati
Mai exact, cei care isi propun sa obtina permisul auto pentru categoria C si CE o vor putea face chiar de la varsta de 18 ani. Pana acum, cei care isi doreau sa obtina permisul pentru aceste categorii erau obligati sa astepte pana implineau varsta de 21 de ani.

O schimbare asemanatoare avem si in cazul celor care isi doresc sa obtina permisul auto pentru categoria D si DE.

Actuala legislatie prevede ca cei interesati de aceste categorii trebuie sa astepte pana la 24 de ani, insa mai nou varsta minima scade la 23 de ani. Pentru a putea obtine permisul de conducere mai repede, soferii interesati vor trebui sa aiba un certificat de competenta profesionala.

Certificatul de competenta profesionala va fi obligatoriu
Asa cum spuneam si in randurile anterioare, cei interesati sa obtina permisul de conducere pentru categoriile mentionate mai repede vor trebui sa aiba un certificat de competenta profesionala.

Metoda prin care se va obtine acest certificat de competenta profesionala se va stabili prin ordin al ministrului Transporturilor, cu avizul ministrului Afacerilor Interne, in termen de 60 de zile de la publicarea noii legi in Monitorul Oficial.

Daca ne uitam insa in actualul proiect de lege, vom observa ca exista deja o anumita prevedere care face referire la obtinerea acestui certificat de competenta profesionala fara de care nu se va putea obtine permisul de conducere pentru categoriile mentionate in randurile anterioare mai devreme.

Conform acestei prevederi, certificatul de competenta profesionala pentru atestarea unei calificari initiale ar urma sa fie acordat dupa ce solicitantul participa la un curs de formare profesionala. In urma acestuia, solicitantul va trebui sa promoveze un test de evaluare.

Mai multe detalii privind aceste schimbari din legislatia rutiera vom avea in momentul in care noua lege va fi publicata in Monitorul Oficial.

Stiri recente

Articole platite

Articole recomandate