O profesoară lansează o petiție împotriva premierii publice a elevilor : ”Nicăieri în lume elevii nu sunt apreciați sau umiliți în mod public”

Ana Nela Popoveniuc, profesoară la școala ”Ion Creangă” din Bacău, a lansat in spațiul public o petiție în care propune eliminarea ”premierii publice” a elevilor.

Profesoara spune că premierea elevilor ar trebui făcută doar în cadrul competițiilor școlare – concursuri și olimpiade.

Conținutul petiției, integral:

Numele meu este Ana-Nela Popoveniuc și sunt profesor la Școala Gimnazială ”Ion Creangă” din Bacău.

Această petiție este creată în nume personal, ca urmare a efectelor pe care am observat că le are asupra elevilor premierea în cadru festiv a celor cu rezultate bune, făcându-le publice mediile, scoțându-i în evidență și separâdu-i în acest fel de colegii lor, dar și suferința celor cu rezultate mai puțin bune, care sunt puși în antiteză, în mod fățiș, cu cei premiați.

Susțin eliminarea premierii publice ca un drept la intimitate al copilului. Nicăieri în lume elevii nu sunt apreciați sau umiliți în mod public, prin astfel de ierarhizări finale, în învățământul obligatoriu.

Școala nu reprezintă un concurs, ci dreptul firesc al copilului la educație. Elevii să fie premiați pentru reușite la olimpiade și concursuri și nu la absolvirea unui an școlar, în fața tuturor.

Ei nu trebuie să fie în competiție cu colegii lor, sistemul ierarhic deschis conducând către invidie și ură, încurajând animozități între copii de vârsta mică și adolescenți.

Consider transmiterea publică a mediilor și a rezultatelor obținute de elev, fără a fi nevoie de acordul părintelui sau tutorelui, o încălcare a datelor cu caracter personal, cu efecte traumatizante emoțional pentru copil.