Politehnica ieseana a initiat colaborari cu universitati din SUA si Japonia la cel mai mare eveniment mondial dedicat invatamantului superior

O delegatie a Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iasi, formata din rectorul prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval si prorectorul responsabil cu relatii internationale prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, a participat la cel mai important eveniment la nivel mondial in domeniul invatamantului superior – Conferinta si Expozitia anuala NAFSA, desfasurate la Washington, SUA, in perioada 26-31 mai. 
Este pentru prima data cand Romania este invitata la acest eveniment, ce a reunit 3.500 de universitati din peste 100 de tari, cu mai mult de 10.000 de participanti. Tara noastra a avut reprezentanti de la 24 de universitati, reunite sub pavilionul national „Study in Romania”, organizat de Consiliul National al Rectorilor din Romania, Ministerul Educatiei Nationale, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe.
Rectorul TUIASI a precizat ca principalul obiectiv al NAFSA 2019 a fost acela de a aduce impreuna universitati, posibili parteneri din zona educationala, organizatii si companii. Nu a fost un eveniment care sa fie dedicat in mod special atragerii de candidati, fiind purtate mai multe discutii pe teme ce au vizat colaborari inter-universitare pe proiecte de cercetare sau doctorate in co-tutela. Din Iasi a mai participat la manifestare o delegatie a Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad”.

„Universitatile romanesti, prin cele 24 de reprezentante, au suscitat un interes aparte din partea organizatorilor si a potentialilor parteneri academici, ONG-uri sau firme de recrutare. Iasul a fost reprezentat de cele doua universitati cu profil tehnic, reprezentare bine primita de participanti, deoarece in SUA educatia universitara in domeniile «inginerie si tehnologie», indiferent de domeniu, este foarte dezvoltata si mai atractiva decat in Europa. Conferintele-satelit ale evenimentului, organizate sub forma de workshop-uri, unele sustinute de personalitati covarsitoare (Madeleine Allbright, Colin Powell), precum si discutiile purtate cu alte universitati, au subliniat clar ca rolul universitatilor de astazi trebuie sa se concentreze pe a-i determina pe studenti sa aleaga un drum si sa si-l dezvolte astfel incat, prin cariera, sa isi poata atinge nivelul maxim al potentialului creativ”, a punctat prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval. 
Standul Universitatii Tehnice de la eveniment a fost vizitat de reprezentanti ai institutiilor de invatamant superior din SUA, Asia si Europa, punandu-se baza premiselor unor colaborari pe termen mediu si lung. Universitatile din SUA au fost in special interesate de desfasurarea de programe doctorale in co-tutela in mai multe domenii ale ingineriei, in timp ce universitatile din Japonia si-au exprimat interesul de a colabora cu TUIASI pentru desfasurarea unor stagii de cercetare in domenii ingineresti si al arhitecturii pentru studentii de la ciclurile de masterat si doctorat. 

In mod concret, in septembrie, TUIASI va fi vizitata de o delegatie de la Nagoya Institute of Technology, din Japonia, pentru a semna un acord cu privire la mobilitatile din domeniul cercetarii, iar spre sfarsitul anului mai multi reprezentanti ai unor universitati americane si australiene vor veni la Iasi pentru a discuta concret colaborarea pe diverse programe doctorale. 

„Inca de la deschiderea oficiala a evenimentului,

 » Sursa: bzi.ro