Polonia își va reevalua relaţia cu Ungaria după poziţiile pro-Putin ale lui Orban: Dacă nu se schimbă, nu mai cooperăm

Jaroslaw Kacszynski, vicepremierul şi şeful partidului de guvernământ din Polonia, afirmă că țara sa îşi va reevalua relaţia cu Ungaria, din cauza susţinerii pe care Viktor Orban i-o acordă lui Vladimir Putin.

Kaczynski a catalogat decizia Budapestei de a accepta solicitarea Rusiei privind plata gazului natural în ruble, drept: ”ceva foarte trist”, argumentând că ”dacă Orban nu se schimbă, nu vom putea coopera cum am făcut-o până acum”.

Kaczynski a menţionat că ”atunci când prim-ministrul Orban spune că nu poate vedea clar ce s-a întâmplat la Bucea, trebuie să i se recomande să meargă la un oftalmolog”.

Miercuri, premierul ungar a făcut afirmaţii despre sutele de cetăţeni ucraineni ucişi în Bucea că: ”orice informaţie asupra acestei teme trebuie verificată în mod independent, pentru că trăim într-o epocă de manipulare informaţională masivă”.

În altă ordine de idei, Kaczynsky a sprijinit solicitarea Poloniei pentru expedierea unei forţe internaţionale de pace în Ucraina formată din ”forţe armate” şi că, deşi ar dori să vadă ”NATO spunând: intrăm în Ucraina”, a consimţit că decizia revine Alianţei şi Statelor Unite, care până în acest moment, au refuzat cererea pentru a nu risca o posibilă confruntare cu Rusia.

Vicepremierul polonez a mai adăugat că „dacă cineva crede că ar trebui să fim foarte precauţi cu Rusia, acela nu cunoaşte raţiunile statului polonez”.

Fiind conduse de guverne conservatoare, Polonia şi Ungaria s-au unit în faţa atacurilor Bruxellesului că desconsideră statul de drept şi valorile europene prin restricţionarea drepturilor comunităţii LGBT, reformele justiţiei, refuzul de a primi migranţi ( fiind valabilă în cazul Ungariei) şi negarea întâietăţii dreptului european şi a deciziilor CJUE în faţa dreptului naţional. Din aceste considerente, Comisia Europeană nu le-a aprobat PNRR-urile.

Fidesz, partidul premierului ungar a câştigat alegerile legislative, iar marţi, Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a informat iniţierea împotriva Ungariei a noului mecanism care permite amânarea fondurilor europene pentru statele UE, despre care Bruxellesul afirmă că încalcă statul de drept.

Partidul premierului ungar, Fidesz, a câştigat, duminică, detaşat alegerile legislative, iar marţi, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat iniţierea împotriva Ungariei a noului mecanism care permite suspendarea fondurilor europene pentru statele UE despre care Bruxellesul este convins că încalcă statul de drept.