Povestea de viata a acestui iesean ajuns la 100 de ani te va lasa fara cuvinte. Pana si medicii au fost uimiti cand au vazut ca are organele vitale total diferite fata de alti oameni – FOTO, VIDEO

• Batranul a implinit ieri 100 de ani • Povestea vietii sale poate fi asemanata cu un scenariu de film • A luptat pe front in cel de-al doilea Razboi Mondial • La batranete, medicii i-au dat o veste care i-a schimbat complet viata • „Pot sa fac un roman despre cate am tras in viata”, spune cel mai batran iesean

Pe iesenii care au prins Marea Unire de la 1918 îi poti numara cu usurinta, pentru ca sunt foarte putini. Cel care mai poate povesti cateva din amintirile de la marele eveniment sau despre cele doua Razboaie Mondiale traieste aproape de Iasi si a implinit ieri 100 de ani. Petru Moraru a fost sarbatorit ieri si de autoritatile locale, care i-au adus un tort aniversar, o diploma si o sticla cu sampanie. „Noi stiam ca avem in comunitate localnici cu varste inaintate si ne bucuram ca am putut sa fim alaturi de domnul Moraru in acest moment important din viata sa. Am aflat mai multe despre viata traita de cel mai batran localnic din comuna noastra”, a declarat Constantin Zamisnicu, primarul comunei Probota.

A luptat pe front

In curtea din gospodaria batranului din satul Perieni, comuna Probota, s-au adunat toate rudele si vecinii sa-l sarbatoreasca, dar si sa afle mai multe despre viata sa. Batranul a avut 5 copii si a mai ramas cu unul. Au murit din cauza bolilor sau a batranetii. Acum are 20 de nepoti si 13 stranepoti. Petru Moraru avea doar 5 ani la Marea Unire, iar din timpul celui de-al doilea Razboi Mondial i se leaga, ca prin ceata, primele amintiri din lunga-i viata. „Pot sa fac un roman despre cate am tras pe front si in viata”, spune cel mai batran iesean. „Acum privesc de sus, de la 100 de ani. Multe am trait in anii astia. Nevasta a murit acum 11 ani. Avea 87 de ani. Copiii mi-au murit si am mai ramas cu baietul cel mic, Petrica, cu nepotii si stranepotii”, mai spune batranul care isi aminteste clipele grele prin care a trecut cand a fost in armata.

Avea doar 5 ani cand a inceput Primul Razboi Mondial si numai 22 de ani cand a fost chemat pe front, in cel de-al doilea Razboi Mondial. A fost experienta care l-a marcat pentru toata viata. „Greu a fost pe front si am luptat mult”, spune batranul.

Un caz la 50.000 de persoane

Acesta a trait o viata de om fara sa stie ca sufera de o afectiune genetica rara, care de cele mai multe ori nu manifesta niciun simptom. Abia cand a ajuns la batranete, un medic i-a dat vestea. „In '90 am fost operat la inima. Nu am stiut ca am inima pe dreapta. Eram la oi si am uitat un cutit in buzunar, iar cand m-am aplecat, mi-a intrat in partea stanga. Atunci credeam ca acolo e inima si am crezut ca mor. M-am dus la spital, la medicul Mihalache, m-a tras la raza si m-a bagat la operatie.

 » Sursa: bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !