Români dispăruți, în Italia, după prăbușirea unui ghețar de mari dimensiuni. Șase persoane au murit

Prăbuşirea gheţarului Marmolada în Munţii Dolomiţi, cel mai mare din Alpii italieni, a provocat decesul a şase persoane şi a rănit opt.

Au fost identificate patru dintre cele şase victime: trei italieni şi un ceh. Mai trebuie identificaţi un bărbat şi o femeie. Printre cei dispăruţi se află italieni, germani, cehi şi români.

Ulterior, MAE a precizat că, de fapt, cei trei români consideraţi dispăruţi nu au putut fi contactaţi de familie, însă acum a fost luată legătura cu ei şi sunt în siguranţă.

”Familia din România care a semnalat Departamentului Consular din Centrala MAE dispariţia a 3 cetăţeni români a informat MAE, în urmă cu puţin timp, cu privire la faptul că a fost contactată de către membrii de familie declaraţi dispăruţi, context în care a precizat că persoanele în cauză se află în afara oricărui pericol.

Turiştii români ar fi fost cazaţi în această perioadă într-o locaţie fără acces la mijloace de comunicaţie (reţea de telefonie mobilă şi conexiune la internet). MAE precizează că nu mai sunt, în prezent, alte solicitări sau semnalări privind dispariţia altor cetăţeni români”, a transmis MAE.

Prăbuşirea ghețarului s-a produs a doua zi după ce s-a înregistrat un record de temperatură în vârful gheţarului de 10 grade Celcius.

„Prăbuşirea de pe vârful Marmolada este consecinţa condiţiilor meteorologice actuale, adică un episod de căldură timpurie care coincide cu problema încălzirii globale”, a explicat pentru AFP profesorul Massimo Frezzotti, de la departamentul de ştiinţe al Universităţii Roma 3.

„Din ceea ce se vede în filmare, prăbuşirea a fost semnificativă. Putem observa că există o cantitate mare de apă deoarece topirea s-a accelerat în Alpi. Am avut o iarnă extrem de aridă, cu un deficit de precipitaţii de 40 până la 50%. Condiţiile actuale ale gheţarilor corespund cu cele de la mijlocul lunii august, nu la începutul lunii iulie”,a spus cercetătorul.

Gheţarul s-a prăbuşit în apropierea localităţii Punta Rocca, de-a lungul traseului parcurs în mod normal pentru a ajunge la vârf.

Gheţarul Marmolada, supranumit „regina Dolomiţilor”, este cel mai mare gheţar din acest lanţ muntos din nordul Italiei, care face parte din Alpi. Situat în Trentino, de aici izvorăşte râul Avisio şi se vede Lacul Fedaia.

Grupul interguvernamental privind evoluţia climei (Giec) indică faptul că gheţarii din Scandinavia, Europa centrală şi Caucaz ar putea pierde între 60 şi 80% din masă până la sfârşitul secolului.

\\\

Gianpaolo Bottacin, consilier regional pentru protecţie civilă din Veneto, a spus că dezastrul produs este în evaluare: ”Situaţia evoluează şi este greu să spui cu certitudine ce s-a întâmplat. (…) ”, conform agenţiei ANSA.

Potrivit acestuia, printre cei dispăruţi se află italieni, germani şi cehi şi români.

Cinci elicoptere şi mai multe echipe cu câini de salvare au căutat duminică, 3 iulie, persoanele prinse sub zăpadă, bucăţi de gheaţă şi pietre, dar acţiunea fost amânată pentru că exista pericolul să se desprindă şi alte bucăţi mari de gheaţă.

Autorităţile italiene au spus pentru ANSA că avalanşa este ”un dezastru de neimaginat, un carnagiu, ne va fi greu să identificăm exact identitatea victimelor pentru că trupurile au fost dezmembrate” de curgerea gheţii şi a pietrelor.

Salvatorii alpini au activat un număr gratuit pentru a permite raportarea persoanelor care nu au luat legătura cu rudele.

Şeful guvernului italian Mario Draghi a transmis pe Twitter un mesaj cu „cele mai sincere condoleanţe” victimelor şi familiilor lor.