18 C
București
sâmbătă, 12 iunie 2021

Preoţii nu vor mai fi obligaţi să poarte măşti de protecţie la slujbele din perioada Sărbătorilor de iarna. Ce reguli au stabilit Patriarhia Română și autoritățile centrale

Reguli noi pentru preoți stabilite de către Patriarhia Română și Guvern. Preoţii nu vor mai fi obligaţi să poarte măşti de protecţie la slujbele din perioada Sărbătorilor de iarnă. În urma discuțiilor dintre reprezentanţii cultelor și autoritățile centrale s-a adoptat un document cu principalele reguli după care se vor desfășura slujbele religioase din perioada următoare.

Preoţii nu vor mai fi obligaţi să poarte măşti de protecţie la slujbe
Patriarhia Română a anunţat că au fost stabilite noi reguli pentru slujbele de sărbători. În urma unor discuţii pe care reprezentanţii cultelor le-au avut cu autorităţile, s-a stabilit că preoţii nu vor mai fi obligaţi să poarte măşti de protecţie.

Secretariatul de Stat pentru Culte (SSC) a organizat o nouă întâlnire în cadrul Platformei de Dialog între reprezentanții autorităților publice cu atribuții în combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2 și reprezentanții cultelor religioase, potrivit basilică.ro.

În urma dezbaterilor, s-a adoptat prin consens general documentul intitulat „Recomandări de aplicare practică a măsurilor dispuse prin Ordinul comun al Ministerului Sănătății nr. 1103/17.06.2020 și Ministerul Afacerilor Interne nr. 95/17.06.2020, avizat de Secretariatul de Stat pentru Culte, pentru aprobarea regulilor privind accesul în lăcășurile de cult, distanța minimă de siguranță și măsuri sanitare specifice pentru desfășurarea activităților religioase”.

Principalele măsuri impuse de autorităţi
În urma discuțiilor dintre cele doua parti, s-au stabilit niste masuri impuse de către autorități, masuri luate pentru a stopa răspândirea noului coronavirus:

–Activitățile religioase pot avea loc în interiorul, în exteriorul lăcășului de cult sau simultan, cu respectarea distanței minime de siguranță de 2 metri în interiorul lăcășului de cult și 1,5 metri în exteriorul lăcășului de cult.

-Persoanele care participă la activitățile religioase trebuie să-și dezinfecteze mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool.

-Atât în interiorul cât și în exteriorul lăcășurilor de cult și în locațiile unde se organizează activități religioase este obligatorie purtarea măștii, astfel încât să acopere gura și nasul.

-Copiii minori pot sta lângă părinți în locuri special amenajate în interiorul sau exteriorul lăcășului de cult, cu respectarea distanței minime de siguranță față de ceilalți participanți.

-Pentru personalul de cult (clerical și neclerical) nu este obligatorie purtarea măștii de protecție în timpul oficierii slujbelor religioase.

-Personalul de cult (clerical sau neclerical), direct sau prin împuterniciți, se vă îngriji de respectarea de către participanți a distanței minime de siguranță, a purtării corespunzătoare a măștii la slujbele religioase cu caracter comun (public).

-Personalul de cult (clerical și neclerical), direct sau prin împuterniciți, se vă îngriji de dezinfectarea periodică a obiectelor sau suprafețelor frecvent atinse în timpul activităților religioase (mânerele ușilor, balustrade, scaune etc.).

-Lăcășurile de cult vor rămâne deschise pentru rugăciunea individuală, pentru slujbele cu caracter individual (privat) și pentru slujbele care au caracter public, conform programului stabilit de către comunitățile religioase (culte, asociații religioase sau asociații și fundații care au și obiective religioase).

-Se vor plasa, la loc vizibil, anunțuri scrise conțînând lista regulilor privind distanța minimă de siguranță și cele de acces în lăcășurile de cult și în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter privat.

-În localitățile unde este aplicată carantina locală la slujbele cu caracter privat (cununie, botez, înmormântare etc) pot participa maxim 20 de persoane (număr ce include și personalul care oficiază slujba religioasă), indiferent de locul desfășurării acesteia (interiorul sau exteriorul lăcășului de cult).

-Slujbele religioase cu caracter colectiv nu sunt considerate adunări publice.

Stiri recente

Articole platite

Articole recomandate