Președintele Argentinei propune suprataxarea companiilor care profită de pe urma războiului din Ucraina

Alberto Fernandez, preşedintele Argentinei, a pledat în favoarea proiectului său privind introducerea unei taxe pentru „beneficii neaşteptate” obținute de pe urma războiului din Ucraina, dată fiind creşterea accentuată a preţurilor în unele sectoare, printre care cel agroalimentar, creştere văzută ca o „imoralitate” în contextul inflaţiei galopante ce loveşte gospodăriile vulnerabile, informează El Pais.

Războiul din Ucraina, cu impactul lui asupra preţurilor, „afectează milioane, însă este în beneficiul unui număr foarte mic de persoane (…) care câştigă enorm”, a declarat preşedintele Alberto Fernandez.

„Este o imoralitate, o indecenţă pe care noi, cei aflaţi la conducerea statului, nu o putem permite”, a mai spus Fernandez.

Fernandez nu a menţionat sectoarele vizate, însă a evocat creşterile din ultimele luni pentru preţul grâului, culturilor de floarea soarelui, porumbului sau cărnii de vită, Argentina fiind o mare exportatoare a acestora două din urmă.

Preşedintele peronist (centru-stânga), alături de ministrul Economiei, Martin Guzman, a cerut Parlamentului, unde proiectul de lege urmează să fie depus în următoarele săptămâni, să susţină această taxă, dând asigurări că aceasta nu este deloc o măsură de stânga radicală.

„Nu facem decât ceea ce a mai făcut lumea mai demult şi face din nou astăzi”, a adăugat el, evocând o taxă excepţională anunţată în luna mai de Regatul Unit asupra beneficiilor giganţilor petrolieri, în Italia asupra „supra-profiturilor” din sectorul energiei sau o taxă similară instituită în SUA în 1917, în contextul Primului Război Mondial.

Guvernul argentinian de centru-stânga nu dispune de majoritate absolută în niciuna dintre cele două camerele ale parlamentului, chiar dacă dispune de grupul cel mai mare.