Președintele Finlandei, despre discuția cu Putin despre NATO: ”Am rămas surprins că a fost atât de calm”

Sauli Niinisto, președintele Finlandei, a relatat la CNN cum s-a desfășurat discuția telefonică pe care a avut-o cu omologul său rus Vladimir Putin, în care l-a anunțat că țara sa va trimite o cerere de aderare la NATO.

”Adevărul e că am fost surprins că a primit vestea atât de calm. Dar în politica de securitate, în special când e vorba despre Rusia, trebuie să fim tot timpul atenți, indiferent ce a spus Putin. Dar deocamdată se pare că nu vor apărea probleme imediate”, a spus Niinisto.

Potrivit unui comunicat al Kremlinului, Putin i-a spus sâmbătă lui Niinisto că renunțarea la neutralitate și aderarea la NATO ar fi ”o greșeală” care ar putea afecta relațiile dintre cele două țări.

Moscova a mai spus că discuția telefonică a fost un ”schimb de opinii franc”, ceea ce este, de obicei, un eufemism diplomatic pentru o conversație dificilă, relatează Reuters.

Niinisto a explicat și decizia țării sale de a renunța la politica de neutralitate și de a se alătura Alianței Nord Atlantice.

Invazia Rusiei în Ucraina ”a arătat că este gata să atace o țară vecină independentă”, a spus el.

Deși nu crede că Rusia ar putea ataca Finlanda acum sau în viitor, Niinisto a spus că peisajul politic divizat al Europei și al lumii nu lasă prea mult loc celor nealiniați.