Senatorul Călin Mătieș i-a spus președintelui Ungariei, aflat în vizită în România, că Transilvania va fi în vecii vecilor românească – video

La doar o săptămână după ce a fost învestită în funcția de președinte al Ungariei, Katalin Novak, se află în vizită în România și a participat la dezvelirea unei statui a principelui transilvănean Bethlen Gabor în Alba-Iulia.

Ceremonia de dezvelire a statuii principelui a făcut parte din cadrul evenimentelor organizate cu prilejul Zilei Unității Reformate maghiare.

Senatorul de Alba Călin Matieș, a ținut să fie prezent la eveniment, oferindu-i președintelui Ungariei un buchet de flori și o cocardă tricoloră.

Nemulțumit că statuia principelul maghiar a fost așezată de autoritățile locale în fața Universității 1 Decembrie, Mătieș a așezat în fața acesteia, simbolic, un portret al lui Avram Iancu.

După momentul oarecum tensionat pe care l-a produs în cadrul ceremoniei la care a participat președintele ungar, Călin Matieș a explicat, la Antena 3, ce l-a revoltat la evenimentul organizat în Alba Iulia.

El reproșează autorităților locale faptul că au acceptat ca statuia unui principe maghiar să stea în fața Universității 1 Decembrie 1918.

”I-am spus doamnei președinte că acesta este pământ românesc și va rămâne în vecii vecilor pământ românesc.

Anul acesta comemorăm 150 de ani de la moartea eroului național, Avram Iancu, iar în fața universității 1 Decembrie 1918 punem statuia unui principe maghiar.

În loc să punem statuia unui erou național, al lui Horia, Cloșca și Crișan care au pătimit în cetatea asta.

Putea fi așezată oriunde în cetate, dar nu aici. Nu aici în fața Universității, nu aici de-a dreapta lui Mihai Viteazu”, a spus senatorul la Antena 3.