18.6 C
București
sâmbătă, 8 mai 2021

Presedintele Comisiei Europene: Certificatul de vaccinare „este o cerinta medicala”

Presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat joi (14 ianuarie) initiativa guvernului elen care permite persoanelor vaccinate sa calatoreasca liber si a cerut un certificat de vaccinare recunoscut reciproc in toate tarile Uniunii Europene.

“Este o cerinta medicala sa aveti un certificat care sa ateste ca ati fost vaccinat”, a spus Ursula von der Leyen intr-un interviu.

„Prin urmare, salut initiativa prim-ministrului grec privind un certificat de vaccinare recunoscut reciproc”, a spus ea.

Presedintele Comisiei Europene reactiona la o scrisoare trimisa de catre prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis la inceputul acestei saptamani, in care a cerut relaxarea regulilor de calatorie pentru persoanele vaccinate, scrie Euractiv.

Desi nu dorea ca vaccinul sa fie „obligatoriu sau o conditie prealabila pentru calatorie”, Mitsotakis a cerut „persoanelor care au fost vaccinate sa poata calatori liber”.

Von der Leyen a spus ca este in mare parte de acord cu ideea. “Orice se decide – daca acorda prioritate sau acces la anumite bunuri – este o decizie politica si legala care ar trebui discutata la nivel european”, a declarat ea jurnalistilor in timpul vizitei Comisiei Europene la Lisabona organizata de presedintia portugheza a UE.

„Dar cred ca este important. Si, asa cum am spus, trebuie sa avem o cerinta medicala care sa dovedeasca faptul ca oamenii au fost vaccinati ”, a spus presedintele Comisiei.

Von der Leyen a aparat, de asemenea, achizitionarea comuna de vaccinuri de catre UE in fata criticilor din tari precum Franta si Germania, unde au crescut plangerile cu privire la lentitudinea UE in implementarea unui nou tratament impotriva virusului.

„A fost si este bine” ca Uniunea Europeana sa se coordoneze in acest sens, a insistat ea, spunand ca pana la sfarsitul saptamanii, 10 milioane de doze de vaccinuri BioNTech-Pfizer si Moderna „vor fi livrate” in toate statele membre ale UE .

„Cu aceste doua vaccinuri si cu accesul la aceste doua vaccinuri, avem suficiente doze pentru a vaccina 80% din populatia europeana”, a explicat ea.

Comisia distribuie acum vaccinurile „rapid si masiv”, a adaugat ea, spunand ca acest lucru intareste nevoia de a lucra „in stransa colaborare” cu tarile UE.

„Acum trebuie sa lucram indeaproape cu statele membre pentru a ne asigura ca vaccinarea se accelereaza, deoarece acesta este cel mai bun mod de a combate aceasta pandemie si de a depasi si eradica virusul”, a spus ea.

Intrebata despre suspendarea temporara a drepturilor de proprietate intelectuala ale firmelor farmaceutice pentru a permite tarilor emergente sa isi vaccineze populatia, von der Leyen a raspuns: „Am garantat 2,3 miliarde de vaccinuri, ceea ce este mai mult decat suficient pentru populatia europeana si pentru vecinii [nostri], deoarece cred ca este foarte important sa sprijinim tarile cu venituri mici si medii ”.

Pe langa donatiile de vaccin, von der Leyen a subliniat si initiativa COVAX, sustinuta de UE, care prevede achizitionarea a doua miliarde de vaccinuri pentru tarile cu venituri mici si medii pana la sfarsitul anului 2021.

„Suntem unul dintre cei mai mari donatori, cu 800 de milioane de euro donati, astfel incat, odata ce COVAX are acces la vaccinuri, ei pot cumpara aceste doze”, a spus ea.

Viorel Iliescuhttps://viorel.ro
Fondatorul ziarelor All for Romania si The Press, marketing manager al Agentiei de Presa A.M. Press si fondator al CloudX Digital Agency.

Stiri recente

Articole platite

Articole recomandate