• Home
  • Actualitate
  • Președintele Klaus Iohannis, Inițiatorul Legii de Sprijin Energetic pentru 2024

Președintele Klaus Iohannis, Inițiatorul Legii de Sprijin Energetic pentru 2024

bani 3 scaled e1704969623631 1200x676 1

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat recent o lege esențială ce vizează acordarea unui sprijin temporar pentru anul 2024. Această lege, care introduce conceptul de card de energie, reprezintă un pas important în sprijinirea gospodăriilor vulnerabile în fața creșterii costurilor energetice.

Mecanismul de Sprijin prin Cardul de Energie

Legea prevede acordarea unui ajutor financiar de 750 de lei pentru fiecare locuință sau gospodărie vulnerabilă. Acest ajutor este menit să compenseze costurile asociate cu achiziția și instalarea sistemelor tehnice necesare pentru determinarea consumului individual de energie termică. Beneficiarii vor primi un card de energie, un instrument fără valoare nominală, dar care conferă dreptul de a primi sprijin pentru acoperirea parțială a cheltuielilor energetice.

Aplicabilitatea și Beneficiile Cardului de Energie

Începând cu 15 aprilie 2024, cardul va compensa costurile achiziției și montării sistemelor de repartizare a costurilor cu energia termică. Aceste sisteme sunt destinate imobilelor de tip condominiu, fie conectate la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică, fie echipate cu o sursă proprie locală de producere a energiei termice.

Cine Beneficiază de Ajutor?

Sprijinul de 750 de lei este destinat persoanelor vulnerabile și acordat pentru fiecare locuință sau gospodărie vulnerabilă, odată ce un sistem autorizat a fost instalat de o societate specializată. Această compensație include și costurile pentru robinetele de reglare a consumului de energie termică.

Utilizarea și Condițiile Cardului de Energie

Utilizarea acestui sprijin este valabilă până la 27 decembrie 2024. Este important de menționat că deținerea cardului de energie confirmă statutul de beneficiar al sprijinului pentru compensarea prețului la energie, inclusiv pentru achitarea datoriilor curente și restante la furnizorii de energie, sau pentru acoperirea costului achiziției și montării sistemelor menționate.

Restricții și Prevederi Legale

Legea subliniază faptul că cardul de energie nu are o valoare nominală și nu poate fi folosit în tranzacții comerciale. Orice încercare de vânzare a cardului va rezulta în anularea acestuia și pierderea dreptului de a beneficia de sumele destinate compensării costului la energie.