Primarii Berlinului și Madridului au discutat cu un deep fake care îl imita pe Vitali Klitschko, primarul Kievului

Primarii din Berlin și Madrid au avut parte de o întâlnire cu un produs deep fake realizat prin intermediul Inteligenței Artificiale, edilii celor două capitale europene fiind convinși că discută cu primarul Kievului, dar nu a fost așa…

O convorbire între primarul Berlinului Franziska Giffey (SPD) și omologul său din Kiev, Vitali Klitschko, a fost programată pentru ora 17:00, pe 24 iunie.

Cei doi au discutat prin intermediul unei conexiuni online,  imaginile edililor fiind afișate pe un ecran , si au abordat subiecte despre situația din Berlin a refugiaților ucraineni și costul cazării acestora.

Bărbatul cu care a dialogat primarul Berlinului semăna cu Klitschko (asta se vede și printr-o fotografie a conversației video), s-a mișcat ca el, a vorbit ca el.

De fapt, nu exista niciun motiv să existe vreo îndoială că era într-adevăr primarul Kievului, Vitali Klitschko.

Brusc, conversația s-a îndreptat către beneficiile sociale pe care ucrainenii din Germania le-ar fi obținut prin fraudă – invocând o discuție pe care ar fi avut-o pe această temă cu ambasadorul ucrainean în Germania, Andrii Melnik.

În plus, interlocutorul i-a cerut primarului sprijin pentru aducerea acasă a bărbaților ucraineni aflați în Germania, astfel încât să poată lupta acolo.

Primarul Berlinului a devenit suspicios. Când conexiunea apelului video s-a întrerupt, Giffey l-a rugat pe ambasadorul ucrainean să investigheze ceea ce s-a petrecut cu adevărat.

De acolo a venit informația: primarul Berlinului nu a vorbit cu Vitali Klitschko. La scurt timp, Cancelaria Senatului din Berlin a făcut public cazul prin intermediul Twitter: ”Există suspiciunea că persoana cu care s-a discutat nu era Vitali Klitschko”.

”După cum arată lucrurile, a fost un deep fake”, a declarat pentru Der Spiegel un purtător de cuvânt al primarului.

”Din păcate, face parte din realitate faptul că războiul este purtat prin toate mijloacele – inclusiv online, pentru a submina încrederea în metodele digitale și pentru a discredita partenerii și aliații Ucrainei”, a scris Giffey pe Twitter.

Un incident similar se pare că a avut loc și într-o conversație dintre primarul Madridului și presupusul primar al Kievului.

”Dragă Franziska Giffey, tocmai am aflat că tu și primarul Madridului ați fost victimele unui apel fals. Cineva s-a dat drept Vitali Klitschko, dar nu am fost eu. Sper să putem avea în curând o discuție telefonică adevărată. Nu am nevoie de translator…”, a declarat Klitschko pentru Bild.