Primul oras din Romania care introduce plata cu cardul in piete. ”Acum nu mai e greu”

Sibiul este primul oras care introduce plata cu cardul in piete. Autoritatile spera astfel sa atraga si clientii mai tineri, obisnuiti sa mearga la supermarket, fara bani in buzunar.

Pentru inceput, 30 de tarabe au primit POS-uri, iar taranii au fost invatati sa le foloseasca, insa proiectul va fi extins, si in alte orase.

”Acum nu mai e greu, daca e ea langa mine, nu mai e greu. Dar invatam cu ajutor, e mai bine”, spune o batrana.

Mariana vine in piata Cibin din Sibiu de ani buni cu rosii din Izbiceni, judetul Olt. Nu prea mai vede bine, dar cu rabdare si ochelarii potriviti, va invata sa foloseasca POS-ul.

Reporter: Ati priceput? 

Mariana Degeratu, producator Izbicel Olt: Am invatat, am nepoata si ma invata, pana mai invatam.

Vezi si: Adevarul despre rosiile romanesti ”stropite”, care se vand in pietele din Romania. Cate pesticide au, de fapt

“Este sincer cea mai buna idee din ultima perioada, pentru piete. Pentru ca in supermarketuri se intampla asta si e bine si ne ajuta si pe noi in vanzari”, a spus Maria Degeratu, producator.

”Sa dau restul la 100 de lei, la cineva de la care am incasat 15 lei, pierd timp. Pe cand cu cardul, in 2 minute a intrat banul, isi ia omul plasuta si a plecat”, spune Ion Almocanu, procucator.

Incantati sunt si clientii care pot plati cu cardul deocamdata pentru legume, fructe si branza.

“Foarte buna ideea si merge usor, platesti cu cardul. Bine gandit”, spune o clienta.

“Un pas inainte, de multe ori ramaneam cu marfa pe taraba, clientii nu aveau cash, era mai incomod sa mearga la bancomat. Asteptam oamenii la piata sa plateasca ca si in supermarket dar mancand alta marfa, de calitate”, spune Livia Voinica, producator de branza.

Vezi si: Romania, pe locul doi in Europa, in privinta obezitatii in randul tinerilor

“Este o modalitate prin care speram ca generatile care sunt acum la maturitate inteleg sa manance sanatos, cauta produse bio, sanatoase sa vina aici si sa si le procure”, spune Teodor Ioan Birt, presedintele Asociatiei Administratorilor de Piete din Romania (AAPR).

Bancherii si operatorii de carduri din Romania au observat in studiile de piata ca 9 din 10 adulti din mediul urban folosesc plata cu cardul de cel putin 2 ori pe saptamana.

„Odata ce ai instalat un POS, unui producator agricol, in momentul in care l-au vazut cei de la taraba ceealalta, se vede ca producatorul vinde mai mult, pe al doilea nu l-am convins noi, ne-a sunat el”, spune Codrut Nicolau, preprezentantul unei banci.

Pana in octombrie o suta de tarabe din Sibiu vor avea POS-uri. Iar Asociatia Administratorilor de Piete din Romania vrea sa extinda acest p

 » Sursa: bzi.ro