Principii alimentare anticancer

Nu de putine ori specialistii ne-au avertizat asupra riscurilor la care ne supunem daca nu respectam principiile unei alimentatii sanatoase. Si mai grav este faptul ca 30% din toate tipurile de cancer sunt cauzate de regimul alimentar. Asadar, cea mai puternica arma a bolii care provoaca 8 milioane de decese in fiecare an, in lume, este ceea ce alegem sa mancam. Iata cateva reguli de baza care respecta principiile alimentatiei sanatoase si, in acelasi timp, tin cancerul departe.

Cel mai important este sa eviti factorii cu risc oncogen ridicat: preparatele din carne care au fost conservate cu nitrati sau nitriti; plantele la care s-au folosit ingrasaminte chimice sau insecticide; apa de retea (de la robinet) tratata cu clor; abuzul de sare si/sau zahar; abuzul de carne si grasimi; abuzul de alcool; aditivii alimentari (E-urile).

Dieta vegetariana este una dintre cele mai bune arme impotriva cancerului. Atat proteinele, cat si carbohidratii naturali, de origine vegetala, pot ajuta corpul sa lupte impotriva aparitiei sau dezvoltarii unei tumori. Mai mult, statisticile arata ca 70% dintre persoanele care consuma in mod regulat fructe si zarzavaturi prezinta o reducere semnificativa a riscului dezvoltarii oricarui tip de cancer, la un moment dat in viata.

 Ar fi ideal sa consumi zilnic un fruct si cel putin un tip de cereale. Cerealele si fructele sunt alimentele de baza si, totodata, cele mai valoroase pentru oameni, inca din antichitate. Fructele trebuie consumate crude sau cat mai putin modificate prin coacere/fierbere si neaparat integral (coaja – acolo unde se poate, pulpa si suc), iar cerealele se consuma dupa un tratament termic usor (rumenire, putina fierbere/coacere, infuzie) sau alaturi de un aliment/lichid cald.

Consuma ori de cate ori ai ocazia leguminoase (fasole, mazare, soia, linte, naut, schinduf), insa tratate termic in mod traditional. Tratarea termica traditionala presupune: fierbere la maximum 100 grade Celsius pentru leguminacee, gratar cu sau fara aburi pentru peste si/sau pui si prepararea la cuptor pentru cartofi, paine, carne, etc. la 150-200 grade Celsius in functie de preparat.

Pentru a potoli senzatia de foame dintre mese, care ne impinge deseori „sa rontaim ceva”, este recomandat consumul de oleaginoase (nuci, nuci caju, nuci pecan, nuci macadamia, castane, alune, fistic, migdale, seminte de dovleac sau floarea soarelui).

Medicii au recomandat dintotdeauna consumul unui pahar de vin zilnic datorita continutului bogat in antioxidanti, flavonoide, aminoacizi, vitaminele A, B1, B2, PP si saruri minerale. Studiile medicale din ultimii ani si-au indreptat atentia mai ales pe fenolii din compozitia strugurilor, in special pe resveratrol. Acesta se gaseste in pielita si semintele boabelor de struguri si este considerat cel mai puternic antioxidant cunoscut pana acum, de 5 ori mai puternic decat betacarotenul, de 20 de ori mai puternic decat vitamina C si de 50 de ori mai puternic decat vitamina E. Lesne de inteles de ce vinul si/sau consumul de struguri hraneste, mineralizeaza si fortifiaza intreg organismul.

Daca stomacul iti permite, consuma zarzavaturi, fructe si condimente in stare cruda. Sucul de fructe si zarzavaturile sa fie proaspete,

 » Sursa: sanatate.bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !