Moment istoric pentru monarhia britanică. Prinţul Charles, primul său discurs al tronului – video

Prinţul Charles al Marii Britanii a deschis noua sesiune a parlamentului, prilej cu care a susţinut primul său discurs al tronului. Regina Elisabeta a II-a a lipsit, pentru prima oară, din anul 1963, de la discursul tronului în parlament, din pricina unor probleme de mobilitate.

Fiul cel mare al reginei britanice a trebuit să aştepte până la vârsta de 73 de ani pentru a se achita pentru prima dată de această îndatorire fundamentală care le revine regilor şi reginelor din Marea Britanie.

Lipsa reginei de marţi, 10 mai, în anul închinat aniversărilor ce marchează Jubileul de Platină, reprezintă un nou stadiu simbolic în transferul treptat al îndatoririlor oficiale ale reginei britanice către prinţul Charles, care o reprezintă deja în străinătate de mai mulţi ani, notează AFP.
Prinţul Charles a purtat uniforma de amiral de marină şi a punctat priorităţile Guvernului britanic, condus de prim-ministrul conservator Boris Johnson.

Prinţul s-a aşezat pe tronul dedicat consorţilor, utilizat în trecut de tatăl lui, prinţul Philip, care a murit în anul 2021 la vârsta de 99 ani. În dreapta sa, locul rezervat de obicei tronului suveranei, care a împlinit recent vârsta de 96 de ani, a rămas gol.

În speech-ul său, prinţul Charles a precizat principalele proiecte de lege ale Guvernului de la Londra pentru sesiunea parlamentară inaugurată marţi, 10 mai. Au fost menţionate inclusiv puterea de cumpărare şi Irlanda de Nord, precum şi „apărarea democraţiei” în lume, mai cu seamă în Ucraina.

La stânga lui, în locul în care se aşeza el de obicei, se afla soţia lui, Camilla, Ducesă de Cornwall, în timp ce fiul său cel mare, prinţul Wiliiam, în vârstă de 39 de ani, al doilea în ordinea de succesiune la tron, s-a aşezat la dreapta prinţului Charles şi a luat parte pentru prima dată la acest eveniment.

Regina Elisabeta a II-a a lipsit pentru prima dată în cei aproape 60 de ani şi pentru a treia oară în cei 70 de ani de domnie la acest eveniment desfăşurat anual.

Suverana britanică şi-a delegat atribuţiile asociate acestui discurs de două ori: atunci când era însărcinată cu prinţii Andrew şi Edward, în 1959 şi 1963.