Problema cu copiii români este presiunea din partea părinților ca ei să performeze. Dacă nu spun și eu că merg la un tenis, la un înot, sunt varză, sunt un dobitoc

Sistemul de invatamant ar trebui auditat, ar trebui sa aflam ce nu merge si apoi ar aparea si solutiile, a explicat Tudor Chirila intr-un interviu pentru stirileprotv.ro, intrebat de Vitalie Cojocari ce ar face daca ar fi ministrul Educatiei.

”Eu nu mai cred in mitul autoritatii familiale si a cresterii copiilor cu bata. Noi am avut parte de asta din cand in cand”, spune Chirila. El vorbeste si despre vizita pe care a facut-o in ai multe scoli din Finlanda, dar si de mentalitatea parintilor, cei care pun presiune foarte mare asupra copiilor, pentru a face performanta, lucur pe care Tudor Chirila il considera o problema.

Iata o parte din interviul acordat lui Vitalie Cojocari, reporter PROTV:

Tudor Chirila: ”Ne punem intrebarea de ce sistemul nu merge. Sistemul de invatamant este oglinda felului in care ne crestem copiii. Profesorul nu e normal sa fie oglinda asteptarilor parintilor? Ori daca noi stim ca in Romania peste 60-70% din parinti considera ca bataia nu e mare lucru, ca-i mai dau doua palme sau ca il mai trag de urechi, atunci inseamna ca asteptarile de la sistem sunt ale unui profesor autoritar.

Asta este problema si cu scoala. Scoala ar trebui sa fie mai atenta… Sa pui elevul in centru este o chestie misto, dar hai sa o si aplicam. Ar trebui ca familia si profesorii sa fie atente la nevoile acestor copii. Eu de ce mi-aduc aminte din liceu de doi profesori? Pai daca restul ma faceau ratat. Profesorul de istorie si de romana din liceu. In rest foarte multi profesori nu-mi dadeau nicio sansa. Cand nu dai nicio sansa unui copil ce te astepti? 1. Ca acel copil sa creasca complexat, 2. Frustrat si 3. Sa se departeze de toata forma de educatie pe care o propui.”

Vitalie Cojocari: Ce parere ai despre generatia asta?

Tudor Chirila: Nicio generatie din Romania nu a fost perfecta. Nicio generatie din Romania nu va fi foarte buna pana nu vom reforma cu adevarat sistemul de invatamant. Si pana nu vom constientiza ca educatia este singura forma de a salva un popor. Opinia mea este ca nu elitele sunt problema. Sistemul romanesc a fost intotdeauna un sistem centrat pe elite, adica daca erai bun si profesorii inceapeau sa fie OK cu tine. In momentul de fata cred ca trebuie pusa amprenta si pus accentul foarte puternic pe identificarea problemei – noi avem o problema cu media, cu media copilului, cu mediocritatea. Societatile nu sunt schimbate de elite, societatile sunt schimbate de ”average”. Uita-te ce se intampla cu Brexit. Oamenii aia au votat in necunostinta de cauza. Cand s-a intamplat ca ”average”-ul britanic sa se tampeasca in asa hal incat sa-si bage tara in toate problemele?

Vitalie Cojocari: Si in Romania cum e?

Tudor Chirila: In Romania average-ul este si mai jos. Elitele isi vor gasi drumul intotdeauna. Cineva care vrea sa invete si care este haruit excelentei isi va gasi drumul. Tu trebuie sa ajuti si copilul care isi gaseste drumul mai greu, sa ajunga la un nivel de cunostinte in care el 1. sa fie independent 2. sa poata sa aiba grija de celalalt. 3. sa poata sa se raporteze la societate participativ, scrie edupedu.ro.

Continuarea: stirilazi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !