Problemele de auz la copii

Copiilor le poate fi testata capacitatea auditiva la varste chia mai mici de 4 ani. Una dintre problemele cu care se confrunta medicii specialisti in ORL este aceea a consultarii copiilor mici nestamparati sau agitati. Audiometrul AA220 permite identificarea eventualelor probleme (leziuni ale timpanului, diferite deficiente de auz etc.), fiind ideal pentru investigatii la copii mai mici de patru ani. Investigarea micilor pacienti necooperanti, problema se poate rezolva in doua moduri. Prin audiograma comportamentala (se bazeaza pe particularitatea persoanei testate de a intoarce capul catre stimulul sonor) si potentialele audio-evocate (se realizeaza cu sedare usoara, culegandu-se potentialele electrice cu ajutorul unor electrozi). 

Copilul isi exerseaza inca din fasa auzul. Conform statisticilor, pe glob exista mai mult de 500 de milioane de oameni cu probleme de auz. Se estimeaza ca in anul 2015 numarul lor va ajunge la 700 de milioane. Motivul principal pentru aceasta crestere este expunerea la un nivel tot mai crescut de zgomot. 50% dintre cei afectati au sub 65 de ani, iar multi dintre ei sunt tineri sau copii. Depistarea problemelor de auz este bine sa se faca inca din primii ani de viata, pentru ca medicii specialisti sa poata interveni din timp pentru tratarea bolii. Cum ne dam seama daca fetita sau baietelul nostru are probleme cu auzul? Pur si simplu urmarindu-i reactiile inca din momentul in care se naste.

Astfel: – la 0-4 luni copilul tresare la sunete bruste si puternice, indreapta privirea sau capul spre sursa sonora; – la 3-6 luni devine interesat de diferite sunete. Experimenteaza auzul, producand sunete. Aparent recunoaste vocile familiare; – la 6-12 luni gangureste, incepe sa inteleaga cuvinte simple cum ar fi „mama“ si „pa“. Incepe sa execute comenzi simple; – la 12-18 luni, ganguritul incepe sa se transforme in cuvinte. Poate folosi in jur de 20 de cuvinte si sa inteleaga aproximativ 50;  – la 2 ani copilul poate vorbi in propozitii sim

 » Sursa: sanatate.bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !